Dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen"
Miasto Bełchatów zaprosiło na dwudniowe warsztaty kulinarne "Ramen", które odbyły się 11 i 12 lipca br. o godzinie 16 w Centrum Współpracy i Inicjatyw Społecznych Miejskiego Centrum Kultury w Bełchatowie przy Placu Wolności 10.
Szef kuchni UMAMI SUSHI BAR Grzegorz Cabanowski, Jowita Filipek oraz Aleksandra Gibas uczyli uczestników, jak w domowych warunkach przygotowywać esencjonalny wywar z mięsem, makaronem oraz smakowitymi dodatkami i przyprawami kuchni japońskiej.
Ramen to danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru) i innych składników. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z ramenem są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany. Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lamian”, oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dania, które nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany – w zależności od regionu i specjalności restauracji – z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki m.in.: nori – różne gatunki jadalnych wodorostów, jajka na twardo lub półtwardo, w całości lub przekrojone na połowę, nasiona sezamu. Zupa często przyprawiana jest też sosem sojowym lub miso.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?