W skrócie
Herbatniki z makiem to ciasteczka inspirowane kuchnią litewskich Żydów. Dodawali oni do swoich ciastek otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z tego owocu. Paweł Ochman zamiast tych produktów spożywczych zastosował ekstrakt pomarańczowy. W wersji niewegańskiej ciastka będą znakomicie smakować przygotowane na maśle. Autor przepisu podkreśla, że połączenie pomarańczy i maku jest bardzo świąteczne, a ekstrakt jest intensywniejszy od smaku naturalnego soku. Zobacz wyjątkowy przepis na herbatniki z makiem.
Herbatniki z makiem – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2-4 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 łyżki maku,
- 500 g mąki pszennej krupczatki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 250 g wegańskiej margaryny,
- 150 g cukru pudru,
- 2 łyżki gęstej śmietanki roślinnej (15% lub 18% tł.),
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
Jak zrobić herbatniki z makiem?
Przygotowanie:
- Mak wymieszać z mąką i sodą.
- Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i ekstrakt pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z makiem i sodą, po czym zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Następnie należy wałkować ciasto na grubość kilku milimetrów na podsypanym mąką pergaminie i wykrawać dowolne kształty ciastek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piec około 10 minut w 170°C do lekkiego zrumienienia. Grzanie góra–dół, środkowa półka.
Sposób podania
Tradycyjnie herbatniki z makiem podawane były do kisielu żurawinowego. Maczano w nim ciastka. Polecamy także rozkruszać herbatniki z makiem do środka. Taki przysmak będzie intrygującym sposobem na deser.
„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na potrawy
Paweł Ochman jest autorem książek poświęconych wegańskiej kuchni regionalnej. Nie ukrywa też zamiłowania do kasz, którym również poświęcił książkę. W „Roślinnej kuchni kresowej” zebrał przepisy z ziem, które przed II wojną światową leżały w naszym kraju. Szczególnie pochylił się nad potrawami pochodzącymi ze współczesnej Ukrainy, Litwy i Białorusi. Niektóre z dań można aktualnie zjeść na Podlasiu, Lubelszczyźnie i w zachodniej Polsce.
Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisami na:
- kresowe placki z kwiatów bzu,
- lwowski kapuśniak na słodko,
- kopytka jagodowe,
- kisiel owsiany,
- zupę z pokrzywy i szczawiu.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?