1/6
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

2/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Tatar ze śledzia z awokado

Składniki:
- 4-6 filetów śledziowych,
- 2 dojrzałe (ale nie za miękkie) awokado,
- mała czerwona cebulka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- świeża kolendra lub pietruszka,
- pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować tatar ze śledzia z awokado?
1. Śledzie moczyłam w mleku (możesz także moczyć je w wodzie).
2. Namoczone śledzie, awokado i cebulkę pokroiłam w kostkę.
3. W miseczce wymieszałam majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz oraz odrobinę (naprawdę niewiele, bo śledzie i tak będą słone).
4. Delikatnie wymieszałam sos ze śledziami, cebulką oraz częścią awokado.
5. Ułożyłam tatar ze śledzia w szklanym naczyniu i przykryłam wierzch resztą pokrojonego awokado (warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
6. Całość posypałam świeżą kolendrą.

3/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie na słodko z rodzynkami

Składniki:
- 4-6 filetów ze śledzia,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- rodzynki,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- łyżka oliwy z oliwek.

Jak przygotować śledzie na słodko z rodzynkami?
1. Śledzie namoczyłam, po czym pokroiłam na paski.
2. W rondelku podgrzałam koncentrat, oliwę, ocet i cukier. Na koniec dodałam rodzynki.
3. Umieściłam śledzie w słoiczku i zalałam przestudzonym sosem.
4. Odstawiłam do lodówki na godzinę dzień.

4/6
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie w marynacie jabłkowej

Składniki:
- 4-6 świeżych śledzi,
- 4 kwaskowate jabłka,
- 2 cebule,
- 1,5 szklanki wody,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- 3 goździki,
- liść laurowy,
- olej.

Jak przygotować śledzie w zalewie jabłkowej?
1. Oczyściłam, osoliłam i usmażyłam śledzie na oleju z obu stron, aż zrobiły się rumiane. Zostawiłam do ostudzenia.
2. Przygotowałam marynatę z wody, octu, cukru i przypraw. Wlałam wszystko do rondelka i podgrzałam.
3. Obrałam i pokroiłam na plastry jabłka oraz cebulę, po czym wrzuciłam do marynaty. Gotowałam przez dwie minuty. Zostawiłam do przestygnięcia.
4. Ułożyłam śledzie w słoiku i zalałam marynatą. Całość powinna stać w chłodnym miejscu co najmniej kilka godzin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dziś mecz Piast - ŁKS. Trener ŁKS: Te barwy zobowiązują. ŁKS bez ważnego zawodnika

Dziś mecz Piast - ŁKS. Trener ŁKS: Te barwy zobowiązują. ŁKS bez ważnego zawodnika

Dramat kapitana Widzewa. Bartłomiej Pawłowski nie zagra pół roku lub więcej

Dramat kapitana Widzewa. Bartłomiej Pawłowski nie zagra pół roku lub więcej

Skrzyżowanie śmierci wreszcie zostanie przebudowane

Skrzyżowanie śmierci wreszcie zostanie przebudowane

Zobacz również

Dziś mecz Piast - ŁKS. Trener ŁKS: Te barwy zobowiązują. ŁKS bez ważnego zawodnika

Dziś mecz Piast - ŁKS. Trener ŁKS: Te barwy zobowiązują. ŁKS bez ważnego zawodnika

Bayer Leverkusen znów to zrobił! Zespół Xabiego Alonso jest nieprawdopodobny!

Bayer Leverkusen znów to zrobił! Zespół Xabiego Alonso jest nieprawdopodobny!