Śledzie w oleju lnianym
Składniki:
- 4-6 filetów śledziowych,
- pół szklanki oleju lnianego,
- 2 cebule,
- dwie łyżki octu winnego,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 2 goździki,
- sól.
Jak przygotować śledzie w oleju lnianym?
1. Śledzie namoczyłam w wodzie, następnie pokroiłam na kawałki.
2. Cebulę pokroiłam w piórka, posoliłam i skropiłam octem.
3. Umieściłam w słoiku śledzie, cebulę oraz przyprawy, po czym zalałam olejem lnianym.
4. Całość odstawiłam do lodówki na trzy godziny.
Śledzie w winie
Składniki:
- 4-6 filetów śledziowych,
- cebulka dymka,
- por,
- 2 plastry imbiru,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- pół szklanki oleju słonecznikowego,
- ziele angielskie,
- łyżka cukru,
- łyżka octu winnego.
Jak przygotować śledzie w winie?
1. Śledzie namoczyłam w wodzie, po czym pokroiłam na kawałki.
2. W rondelku podgrzałam wino z cukrem i przyprawami, dodałam olej i ocet winny.
3. Pokroiłam cebulę i pora.
4. W słoiku ułożyłam na zmianę warstwy śledzi i pora z cebulką.
5. Całość zalałam marynatą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin.