Wypróbuj potrawy regionalne! Przepisy od koła gospodyń z powiatu piotrkowskiego. Są pyszne!

Karolina Wojna
Karolina Wojna
Dariusz Matyjaszczyk
Dariusz Matyjaszczyk
Kluski ziemniaczane z mięsemSkładniki: 1kg ziemniaków, 250g mąki, 100g mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól, 250 g mięsa mielonego (dowolnego), cebula, czosnek, 4 łyżki bułki tartej, pieprzPrzygotowanie: Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy i odstawiamy aż wystygną. Mięso mielone smażymy na patelni wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem, przyprawiamy i studzimy. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajko z bułką tartą,a całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki łączymy z obiema mąkami, jajkiem i olejem, i wyrabiamy na zwarte ciasto. Z ciasta formujemy wałek, rozcinamy na mniejsze kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy farsz i formujemy w małe kulki. Gotujemy, aż do wypłynięcia na wierzch ok. 3 minuty.
Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery koła gospodyń wiejskich! Przepisy gospodyń z powiatu piotrkowskiego. "Dobra gospodyni cuda w kuchni czyni". Te potrawy polecają gospodynie z KGW w powiecie piotrkowskim.

Trwa sezon na arbuzy. Jak wybrać najlepszego?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie