Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem
Przygotuj risotto według tego przepisu - przepis na risotto
Filet z kurczaka zastąp porcją mięsa z rosołu, obranego z kości. Opcjonalnie posyp np. rukolą.
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Składniki:
- porcja mięsa z rosołu
- ciasto na pierogi
- cebula
- sól, pieprz, opcjonalnie maggi
Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce na średnich oczkach. cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj mięso, sól, pieprz i odrobinę maggi. Podsmaż jeszcze kilka minut.
Zrób pierogi. Podawaj np. z podsmażoną cebulką, boczkiem lub skwarkami.
Makaron z mięsnym sosem pomidorowym
Makaron z mięsnym sosem pomidorowym
Składniki:
- porcja mięsa z rosołu np. z udźca z indyka
- 250 g makaronu
- 100 ml. sosu pomidorowego lub ok 5 pomidorów
- przyprawy: szczypta oregano, bazylii, soli i pieprzu
- ser do posypania
- cebula
- opcjonalnie kilka listków bazylii
Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce na średnich oczkach. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju, dodaj mięso i podsmaż jeszcze ok. 2 min. Dodaj sos pomidorowy lub świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i duś ok 10 min. Na koniec dopraw bazylią i oregano. Podawaj danie z ugotowanym makaronem, posypane serem i kilkoma listkami bazylii.
Klopsiki z mięsa z rosołu
Klopsiki z mięsa z rosołu
Składniki:
- porcja mięsa z rosołu - ok. 50 dag
- jedna bułka namoczona wcześniej w wodzie lub mleku
- 1 jajko
-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpecików
-szczypta soli i pieprzu
Mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce. Przełóż do miski, dodaj jajko, namoczoną bułkę, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj najlepiej ręką. Uformuj małe klopsiki i obtocz w mące. Zagotuj w garnku wodę. Gotuj ok. 5 minut. Odcedź klopsiki i podawaj np. w rosole lub jako drugie danie np. z makaronem i sosem pomidorowym.