Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczyna się szczyt sezonu na jagody. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

Jacek Pająk
Jacek Pająk
Ostatnie opady spowodowały, że w lasach regionu łódzkiego, w sklepach i na rynkach jest coraz więcej jagód. Ceny wahają się od 20 do ponad 30 złotych za litr. Choć ceny nie są niskie, ale warto jeść jagody, bo to nie tylko pyszne owoce i doskonały dodatek na przykład do ciast i deserów, ale naturalny lek na wiele dolegliwości.

Szczyt sezonu na jagody przypada właśnie na środek lata. Co warto wiedzieć o jagodach. Sprawdź

Ich zbieranie w naszych lasach jest w pełni legalne. Ważne jest jednak przestrzeganie ogólnych zasad oraz przepisów prawa. Niedozwolona jest jednak na przykład sprzedaż jagód z lasu bez ważnych atestów, wydawanych przez sanepid. W takim przypadku kara może wynieść nawet 5 tysięcy złotych.

Jeżeli do zrywania jagód użyte zostaną zabronione narzędzia - np. grzebyki czy maszynki, zbieracz może zostać ukarany za zniszczenie runa leśnego.

Naturalne lekarstwo

Jagody wskazane są między innymi dla cukrzyków, bo zmniejszają stężenie cukru we krwi, dlatego zwane są roślinną insuliną.

Poza powinny je jeść osoby, które mają „problemy żołądkowe” – hamują biegunki i pomagają w leczeniu zatruć pokarmowych.

Mają też bardzo mało kalorii (100 g owoców zawiera tylko 51 kcal), więc polecane są osobom dbającym o prawidłową wagę.

Te naturalne leki zawierają cenne witaminy - C, A, B, PP i sporo błonnika, zatem pozytywnie wpływają między innymi na odporność, produkcję komórek krwi, regenerację skóry i wsparcie układu odpornościowego.

Obniżają także poziom tzw. złego cholesterolu i mają działanie antyrakowe (szczególnie w wypadku schorzeń wątroby i tarczycy), bo są bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Podobnie jak żurawina stosowane mogą być w zaburzeniach układu moczowego. Są też składnikiem preparatów okulistycznych stosowanych u osób z wadami siatkówki i całej gałki ocznej.

Zastosowanie w kuchni. Zobacz sprawdzone przepisy

Z jagód można w prosty sposób przygotować sok, który jest nie tylko jest pyszny, le można go pasteryzować i pić przez cały lub dodawać na przykład do koktajli, czy lodów.

Oto najprostszy przepis na domowy sok. Proporcje – na dwa litry jagód potrzeba litr wody i 2-3 szklanki cukru. Najpierw jagody trzeba umyć, bo rosnąc w lesie mogą być zanieczyszczone przez zwierzęta na przykład tasiemcem. Owoce wsypujemy do wody z rozpuszczonym cukrem i podgrzewamy, aż owoce się rozpuszcza. Przecedzamy do butelek i pasteryzujemy (przez pół godziny w 80 stopniach Celsjusza)

Sos do potraw mięsnych. Znany jest często pod nazwą chutney. Składnik: 2-3 szklanki jagód, pół kilo kwaśnych jabłek, ćwierć kilo cebuli, ćwierć kilograma cukru, trzy czwarte szklanki 65-procentowego octu, szczypta soli oraz przyprawy – pęczek świeżej mięty oraz kolendra, chili i imbir. Jagody i resztę wymienionych składników należy dodać do gotującej wody i poczekać do momentu, aż sos zgęstnieje. I już.

Z jagód można przygotować ciasta, desery lub upiec słodkie bułeczki, czyli popularne jagodzianki. Są doskonałe do dekorowania tortów tortów, lodów i kremów.

ZOBACZ PRZEPIS NA JAGODZIANKI
Zobacz przepis na jagodzianki

Jagody ze śmietaną i cukrem do również pyszny dodatek do makaronów.
To również popularny farsz do pierogów.

ZOBACZ PRZEPIS NA KOPYTKA Z JAGODAMI
zobacz przepis na kopytka z jagodami

Jagody mrożone

Czarną jagodę – najpopularniejszą w Polsce – można mrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet przez rok.
Warto jednak zamrozić je jak najszybciej po zebraniu, bo w lodówce można je przechowywać przez 3-4 dni.
Najpierw trzeba je oczyścić ze śmieci i zepsutych owoców. Pojemnik należy wyczyścić najlepiej gorącą wodą. W pokrywce, ale też po bokach i na dnie powinien mieć otwory umożliwiające wietrzenie, żeby nie wdała się pleśń. Zapobiegnie temu też papierowy ręcznik położony na dnie pojemnika. Najlepiej położyć go w środkowej części lodówki, gdzie panuje temperatura optymalna dla jagód.

Suszone jagody

Suszone jagody to z kolei między innymi składnik wielu leków dostępnych w aptekach.

W domu można z nich przyrządzać napary po zalaniu wrzątkiem lub mieszaja z innymi suszonymi owocami tworzyć herbatki własnej roboty bogate w witaminy i inne składniki odżywcze.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki