Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Zaskocz rodzinę pyszną choinką. Puszyste bułeczki i kremowy camembert to idealne połączenie. Ta przekąska nie wymaga wiele pracy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przekąska, którą możesz podać nie tylko w święta
Przekąska, którą możesz podać nie tylko w święta Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Drożdżowe bułeczki z tego przepisu robi się bardzo szybko. Są maślane, puszyste i mięciutkie, idealne do maczania w roztopionym, kremowym serze camembert. Żeby zrobić niespodziankę dzieciom, ułóż je w kształt choinkowego drzewka. To pomysłowa przekąska na zimowy wieczór w rodzinnym gronie.

W skrócie

Choinka z bułeczek i sera cemembert to najlepszy pretekst do tego, by wreszcie zabrać się za upieczenie własnych bułek. Zazwyczaj kupujemy je w sklepie, bo obawiamy się, że ich przygotowanie wymaga dużo pracy i jest długotrwałe. Ten przepis obala mity. Drożdżowe bułeczki robią się właściwie same, a większość czasu zajmuje ich wyrośnięcie. Po prostu nie mogą się nie udać. Jeśli chcesz, żeby zachowały kształt podczas pieczenia, ułóż je na papierze w odstępach i poczekaj, aż ciasto samo się sklei.

Puszyste, maślane bułeczki z camembertem - przepis na choinkę z bułeczek

Czas przygotowania: 30 minut
Wyrastanie ciasta: 2 godziny
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 19 bułeczek
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • szklanka mleka w temperaturze pokojowej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 12 g suchych drożdży
  • łyżka soli
  • pół łyżeczki soli

Osobno:

Jak przygotować szybkie bułeczki z camembertem w formie choinki?

  1. Do tego przepisu użyłam suchych drożdży, żeby ułatwić sobie i przyspieszyć cały proces. Jeśli masz świeże drożdże, użyj ich dwa razy więcej i najpierw zrób rozczyn z ciastem.
  2. Roztopiłam masło i przestudziłam je.
  3. Suche drożdże wymieszałam z mąką i pozostałymi składnikami. Na koniec dodałam stopniowo roztopione masło. Zostawiłam trochę rozmieszanego jajka do smarowania bułeczek.
  4. Wyrobiłam ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Uformowałam je w kulę i zostawiłam w misce do wyrośnięcia pod czystą ściereczką.
  5. Gdy ciasto podwoiło objętość, zagniotłam je ponownie.
  6. Uformowałam 19 bułeczek. Nie musisz się trzymać tej liczby, możesz ułożyć drzewko po swojemu.
  7. Ułożyłam bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia. Od razu ułożyłam z nich kształt choinki. Zostawiłam miejsce między bułeczkami, tak, żeby się nie stykały. W środku zostawiłam miejsce na camembert.
  8. Przykryłam bułeczki szmatką i zostawiłam na ok. 40 minut. W tym czasie znowu wyrosły na tyle, że ich brzegi się zetknęły.
  9. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
  10. W tym czasie przygotowałam ser camembert. Ponacinałam go w kratkę i posypałam ziołami prowansalskimi.
  11. Posmarowałam bułeczki rozmieszanym jajkiem.
  12. Na środku ułożyłam camembert.
  13. Piekłam całość 25 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki