5/11
By przygotować witaminową bombę, czyli smaczną sałatkę...
fot. 123rf

Sałatka owocowa pełna witamin

By przygotować witaminową bombę, czyli smaczną sałatkę owocową, wystarczy pokroić jabłko, połowę banana, kawałek pomarańczy i wymieszać owoce w miseczce. Na koniec można dorzucić garść borówek pełnych antyoksydantów.

By podkręcić smak, wystarczy posypać sałatkę aromatycznym korzennym cynamonem, kardamonem lub ostrym imbirem, albo dodać wszystkie wymienione przyprawy. Zwieńczeniem kolorowego i odżywczego dzieła będą rozrzucone na wierzchu świeże listki orzeźwiającej mięty, albo bazylii.

Porcja sałatki to spora dawka witaminy C i potasu oraz wody, niezbędnej do nawodnienia organizmu.

6/11
Wykonanie razowych pankejków dla jednej osoby zajmie nie...
fot. 123rf

Naleśniki bananowe z mąki raowej

Wykonanie razowych pankejków dla jednej osoby zajmie nie więcej niż 15 minut. To czas idealny na krótką przerwę od zadań przy komputerze. Na jedną porcję potrzeba jajko, 50 g pełnoziarnistej mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, małego dojrzałego banana i 50 ml jogurtu lub mleka.

Składniki należy dokładnie wymieszać w miseczce, by utworzyły gęstą, kremową masę. Następnie wystarczy usmażyć placuszki na lekko natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Przyda się pokrywka, aby przyspieszyć cały proces.

Odżywcze placuszki to sycąca przekąska idealna również na drugie śniadanie.

7/11
Efektowny, ale wbrew pozorom lekki deser owocowo-jogurtowy,...
fot. pixabay

Lekki deser jogurtowo-owocowy

Efektowny, ale wbrew pozorom lekki deser owocowo-jogurtowy, to kwestia zaledwie 5 minut. W wysokiej szklance trzeba wymieszać naturalny jogurt z bezcukrowymi płatkami typu granola.

Jako dodatek sprawdzą się owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy maliny. Mogą być to owoce mrożone, wyjęte wcześniej z zamrażarki, aby odtajały.

Szklanka deseru owocowo-jogurtowego zapewni mnóstwo złożonych węglowodanów pod warunkiem wykorzystania granoli o niskiej zawartości dodanego cukru.

8/11
Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy...
fot. 123rf

Sycące muffinki jajeczne

Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy głód. Na sześć sztuk potrzeba 6 jajek, pęczek szczypiorku, czerwoną paprykę oraz przyprawy. Znakomicie pasuje świeżo zmielony czarny pieprz, mieszanka ziół prowansalskich oraz sól.

Pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek trzeba wymieszać z jajami i przyprawami. Gotową masę wystarczy rozlać do sylikonowych foremek i wstawić muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Zobacz również

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata

Walking Futbol. Polscy "chodziarze" jadą na Puchar Świata