1/9
W czwartek (11 października) rozpoczyna  się piąta edycja...
fot. Grzegorz Gałasiński

W czwartek (11 października) rozpoczyna się piąta edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Do niedzieli (14 października) łódzkie restauracje prezentować będą coraz częściej podawane dania wegańskie. Tematem przewodnim roślinnych dań będzie „Pieprz i wanilia”.

Sprawdź program, menu i atrakcje na kolejnych slajdach.

2/9
To, co najważniejsze, czyli wegańskie jedzenie...
fot. materiały prasowe

To, co najważniejsze, czyli wegańskie jedzenie

Głównym elementem festiwalu Zielone Smaki Łodzi będzie konkurs na najlepsze danie festiwalowe. Od czwartku (11 października) do niedzieli (14 października) 20 łódzkich restauracji przygotuje specjalne, ściśle roślinne, dania festiwalowe w festiwalowej cenie: 14 zł za danie główne i 8 zł za deser.

Do wyboru są wyrafinowane dania oraz desery. Przykładowo Tel Aviv zaprasza na buraka macerowanego w kawie z czarną soczewicą, beszamelem, lukrecjowa kruszonka , żel z wody kokosowej, zaś restauracja U Kretschmera poda leśne grzybki z pikantnym sosem czekoladowym, marynowaną dynią i kapustą morską.

Na zdjęciu: festiwalowy burak restauracji Tel Aviv

3/9
Wybór najlepszych potraw festiwalowych...
fot. materiały prasowe

Wybór najlepszych potraw festiwalowych

Zielone Smaki Łodzi to emocjonujące głosowanie na najlepsze roślinne potrawy. Goście po zjedzeniu będą mogli głosować na najlepsze danie na stronie festiwalu zielonesmakilodzi.wordpress. com.

Główną nagrodę przyzna jednak jury. Dania poddane będą ocenie Karoliny Adam-czyk-Rzeźnik z bloga kulinarnego Cook Yourself, Szymona Stacha - szefa kuchni restauracji Quale, laureata nagrody Gault&Millau 2017 w kategorii „Szef Jutra”, Kamila Ścigaczew-skiego - szefa kuchni M Hotel w Łodzi, specjalizującego się m.in. w kuchni molekularnej oraz Klaudyny Andrijewskiej - wegańskiej mamy i biegaczki, autorki przygód „Tosi i pana Kudełko”.

Dodatkowo wybierana będzie też i przyznawana przez publiczność specjalna nagroda Fundacji Viva!, dla restauracji wegańskich i wegetariańskich.

Nagrody rozdane będą w niedzielę, 14 października, podczas gali w restauracji Niebostan.

Na zdjęciu: babka ziemniaczana podawana z sosem pieprzowo-żurawinowym i jarmużowymi chipsami czyli festiwalowe danie Majne Szwajne Vegan Deli

4/9
Coś dla ducha, czyli wykłady o kuchni roślinnej...
fot. Krzysztof Szymczak

Coś dla ducha, czyli wykłady o kuchni roślinnej

Festiwal ma zachęcać do diety roślinnej. Dlatego towarzyszyć mu będą prelekcje i wykłady. W czwartek (11 października) o godz. 18 w klubie 6 Dzielnica (ul. Piotrkowska 102) odbędzie się dyskusja „Tofu i prażoki - kuchnia łódzka po wegańsku”.

Na zdjęciu: Dominika Czapska z Majne Szwajne Vegan Deli, uczestniczka debaty w 6 Dzielnicy.

W piątek (12 października o godz. 17 w Centrum Dialogu (ul. Wojska Polskiego 83) odbędzie się wykład Doroty Sumińskiej pt. „Co tracimy, jedząc mięso?”.

W sobotę 13 października o godz. 13 studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z Dominiką Wójciak „Jarzynova na Jesień”. Zaś o godz. 12 w hotelu Tobaco ( ul. Kopernika 64) odbędzie się wykład Iwony Kibil pt. „Dieta roślinna dla każdego”.
Wstęp na wykłady jest wolny, warsztaty kosztują 240 złotych.

Na zdjęciu:

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Składanie wieńców i salwa honorowa na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na sobotę. Sprawdź!

Zobacz również

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

Witaj Maj, 3 Maj, dla Polaków ... . Patriotyczna uroczystość w Sieradzu ZDJĘCIA

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka