5 z 9
Festiwalowe kawiarnie i restauracje...
fot. materiały prasowe

Festiwalowe kawiarnie i restauracje

Dania przygotują restauracje: Boto Sushi, (ul. Św. Teresy 100), Chude ciacho, (al. Politechniki 1), Format, (ul. Tymienieckiego 3), Forno Nero (ul. Piotrkowska 79), Kardamon, ( ul. Stefanowskiego 17), Kawiarnia w Podwyrku (ul. Piotrkowska 116), Korzenie (ul. Piotrkowska 217), Majne Szwajne Vegan Deli, (ul. Wólczańska 96), Manufaktura Czekolady (ul. Piotrkowska 217), Moka Vege (ul. Próchnika 10), Pittu Pittu (ul. Piotrkowska 25), Porcja (ul. Roosevelta 7), U Kretschmera (ul. Kopernika 64), Restauracja Agrafka (ul. Piotrkowska 90), Nowa Ziemia (ul. Zgierska 69), Zielona, Manufaktura, Stacja Street Food (ul. Traugutta 9), Takżetego (ul. Sienkiewicza 40), Tel Aviv (ul. Piotrkowska 122), Tubajka (park Źródliska), Zjadliwości (ul. Piotrkowska 102A).

Na zdjęciu: burger z boczniakami w panko w „maślanej” bułeczce z pieprzowym sosem przygotowany przez Stację Street Food.

6 z 9
Festiwalowe dania (1)...
fot. materiały prasowe

Festiwalowe dania (1)

Restauracja Zielona, Manufaktura
Chrupiące pierożki z tofu podawane z pak choi z sosem sojowym, syropem klonowym i czerwonym pieprzem

Stacja Street Food, Traugutta 9
– Burger z boczniakami w panko w „maślanej” bułeczce z pieprzowym sosem.
– Waniliowy tofurnik z trawą cytrynową i sosem jeżynowym.

Takżetego, Sienkiewicza 40
Czekoladowy crème brûlèe z nutą pieprzu cayenne i sosem waniliowym.

Tel Aviv, Piotrkowska 122
burak macerowany w kawie / czarna soczewica / beszamel podkręcony bourbonem / lukrecjowa kruszonka / żel z wody kokosowej.

Tubajka, Park Źródliska I
Żar tropików – waniliowy biszkopt wypełniony kokosowym kremem z egzotyczną żelką mango, pokryty domowej roboty białą czekoladą z pistacjami, chrupiącym karmelem i kroplą likieru infuzowanego czerwonym pieprzem.

Zjadliwości, Piotrkowska 102A
– Rześki brzask jutrzenki – tymiankowy krem z gryki z pomarańczowo-waniliową dynią piżmową, cytrynowymi lodami z pieprzem syczuańskim i cytryną w ryżowej tempurze. Danie bezglutenowe.
– Panna śliwowica – waniliowa panna cotta z musem z pieczonych śliwek i kruszonką z orzechów włoskich z zielonym i czerwonym pieprzem. Deser bezglutenowy i bezalkoholowy

Na zdjęciu: deser przygotowany przez Zjadliwości

7 z 9
Festiwalowe dania (2)...
fot. materiały prasowe

Festiwalowe dania (2)

Pittu Pittu, Piotrkowska 25
Vegański Papec – bułka fit, a w niej falafel z ciecierzycy /sos bazyliowo-miętowy /sałata / pomidor /cebula.

Porcja, Roosevelta 7
– Kremowy bulion waniliowy na białych warzywach z kurkami, podany z la lot czyli liśćmi pieprzu żuwnego, faszerowanymi pikantną kaszą jaglaną.
– Wegański crème brûlèe z wanilią i karmelizowaną gruszką z pieprzem.

Restauracja „U Kretschmera”, Kopernika 64
– Leśne grzybki na pikantnym sosie czekoladowym, z marynowaną dynią i kapustą morską oraz sosem cebulowym.
– Lody kokosowe z wanilią i awokado, gorący chutney anansowy, sos jeżynowy, wata cukrowa z kolendrą.

Restauracja Agrafka, Piotrkowska 90
Wegański bajgiel – bułka wypełniona kotletem z cieciorki i chili, z pikantnym sosem i konfiturą z czerwonej cebuli. W interpretacji łączącej pikanterię ze słodyczą, podany z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.

Restauracja Nowa Ziemia, Zgierska 69
– Smażony krokiet z kawałkami tempehu, puree z dyni i ziemniaka doprawione czarnym pieprzem, sos z pieczonej cebuli na białym winie z wanilią i pieczona dynia hokkaido concasse, topinambur concasse z grzybami.
– Wilgotne ciasto czekoladowe ze skórką z cytryny, mus z pieczonej dyni hokkaido z wanilią, kruche ciastko z orzechów włoskich, lekka espuma na bazie soku z dyni i cytryny z czarnym pieprzem.

Na zdjęciu: deser z restauracji Nowa Ziemia

8 z 9
Festiwalowe dania (3)...
fot. materiały prasowe

Festiwalowe dania (3)

Kawiarnia w Podwyrku, Piotrkowska 116

Głębia Oceanu – deser na bazie zielonej kawy i mleka owsianego, z niebieskimi algami morskimi i azjatyckim syropem.
Korzenie, Piotrkowska 217
– „Wellington” z grzybową tapioką i sałatką kimchi, sosem demi glace z nutą wanilii, marynowaną białą rzodkwią, puree z fasoli, chipsami ziemniaczanymi i żelem z rabarbaru
– Tamutamu – pieczony ananas podawany z pikantnym musem owocowym i gorzką czekoladą.

Majne Szwajne Vegan Deli, Wólczańska 96
– Babka ziemniaczana podawana z sosem pieprzowo-żurawinowym i jarmużowymi chipsami.
– Pudding gryczano czekoladowy z musem waniliowym.

Manufaktura Czekolady, Piotrkowska 217
Aromatyczne, lekko korzenne ciasto marchewkowe z czerwonym pieprzem i kremem waniliowo-czekoladowym.

Na zdjęciu: deser kawiarni W Podwyrku

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Pijany kierowca bmw potrącił rowerzystę

Pijany kierowca bmw potrącił rowerzystę

Koszykówka. Już w sobotę Wielki Finał Superligi CNBA! Powalczą o srebrne sygnety

Koszykówka. Już w sobotę Wielki Finał Superligi CNBA! Powalczą o srebrne sygnety

Teatr Muzyczny w Łodzi: Po wielce udanym „Draculi”, planowana jest „Mamma Mia!”

Teatr Muzyczny w Łodzi: Po wielce udanym „Draculi”, planowana jest „Mamma Mia!”

Zobacz również

Horoskop dzienny na środę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na środę. Sprawdź!

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze