Morwa biała
Roślina ta jest bardzo dobrze znana osobom chorującym na cukrzycę. Regularne jej spożywanie w widoczny sposób zmniejsza stężenie cukru we krwi. Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie ok. 4 g wyciągu z morwy białej uwrażliwia komórki na działanie insuliny oraz wyrównuje glikemię. Liście morwy białej zawierają DNJ, czyli związek, który spowalnia rozkład skrobi na cukry proste, a tym samym zapobiega nagłemu wzrostowi glikemii. Morwy białej nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące. Jak przygotować napar? Wystarczy 1 łyżeczkę liści zalać wrzątkiem i parzyć ok. 15 minut. Po tym czasie napój należy odcedzić i wypić. Morwę można spożywać 2 razy dziennie.
Kozieradka
Nasiona tej rośliny wykorzystywane są przede wszystkim jako środek wspomagający leczenie zaburzeń trawienia oraz jako produkt zmniejszający wypadanie włosów. Warto wspomnieć, że kozieradka jest źródłem kumaryny oraz trygoneliny, które wykazują działanie hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie cukru we krwi. W wielu badaniach wykazano, że dodatek kozieradki do posiłku może zmniejszyć poziom glukozy we krwi o ok. 25 proc. w przypadku osób mających stan przedcukrzycowy. Kozieradki nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Napar przygotowuje się przez zalanie wrzątkiem jednej łyżki nasion. Napój można spożywać razem z nasionami.
Pokrzywa zwyczajna
Liście pokrzywy stosowane są od wieków jako środek moczopędny oraz jako wzmocnienie włosów i paznokci. Niewiele osób jednak wie, że picie naparu z tej rośliny może zmniejszyć stężenie glukozy we krwi, a tym samym obniżyć ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2. Napar można przygotować ze świeżych lub suszonych liści. Wystarczy jedną łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć ok. 15 minut. Tak przygotowany napój można pić kilka razy dziennie.
Szałwia lekarska
Jest to bardzo popularna roślina, która wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Szałwia wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczające oraz ściągające, dlatego często stosowana jest w przypadku bolesnych miesiączek lub problemach trawiennych. Liście tej rośliny w delikatny sposób pomagają regulować stężenie cukru we krwi. Należy jednak wspomnieć, że kobiety w ciąży nie powinny jej spożywać. Aby przygotować napar z liści szałwii należy łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć ok. 20 minut.