1/7
Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser –...
fot. Grzegorz Gałasiński

Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser – obowiązkowo babka drożdżowa – bez tych wielkanocnych kulinarnych klasyków nie sposób wyobrazić sobie świąt. Jak sprawić, by te tradycyjne, niewyszukane dania na naszych stołach nabrały wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i zapachu?

Czytaj dalej na kolejnym slajdzie.

2/7
Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS...
fot. Polska Press

Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS

Składniki:
[lista]
•350 g mąki razowej
•1 l wody
•4 ząbki czosnku
•3 liście laurowe
•5 kulek ziela angielskiego
•5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
•1 łyżka masła
•1 l bulionu warzywnego
•250 ml śmietany
•4 jajka
•300 g białej kiełbasy
•natka pietruszki
•sól
•pieprz czarny
•majeranek

Czytaj dalej na kolejnych slajdach.

3/7
Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania...
fot. Polska Press

Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i obwiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy. Po 3 dniach przerzedzamy zakwas.

Rozpuszczamy łyżkę masła, grzyby kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
Dodajemy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
Do każdej porcji żurku dodajemy kiełbasę i jajka. Posypujmey posiekaną natką świeżej pietruszki.

Zobacz kolejne przepisy

4/7
Baba wielkanocna drożdżowa - według receptury Magdy Gessler...
fot. Instagram

Baba wielkanocna drożdżowa - według receptury Magdy Gessler

Składniki na ciasto drożdżowe:

•mleko 3,2%
•15 g drożdży
•135 g cukru
• 600 g mąki
•135 g masła
•35 g smalcu
•7 jajek
•szczypta soli


Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko i rozkruszone drożdże. Dodajemy niewielką ilość cukru, ok. 70 g. Do podgrzanej masy dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej i płynnej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym podgrzewamy 7 jajek z pozostałością cukru. W drugim rozpuszczamy masło i smalec. Po 30 minutach dodajemy do wyrośniętej masy podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto, aż masa stanie się jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i smalec i znów zagniatamy ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Dodatki do baby drożdżowej:
[lista]
•50 g skórki pomarańczowej
•50 g masła klarowanego
•10 g rodzynek
•10 g płatków migdałowych
•150 g domowego lukru
•2 żółtka
•50 g migdałów
[/lista]
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową i masło. Ponownie wyrabiamy ciasto z bakaliami i odstawiamy je do wyrośnięcia. Wkładamy gotowe ciasto do formy na babkę i znów odstawiamy, aż będzie zajmować około 80% foremki. Wstawiamy ją do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze ok. 180°C. Kiedy babka wystygnie, smarujemy ją lukrem, a następnie ozdabiamy rodzynkami i migdałami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Zobacz również

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym