Jajka faszerowane po polsku według Magdy Gessler
Składniki:
[*]•12 jajek ugotowanych na twardo
[*]•150 g mrożonych prawdziwków
[*]•2 cebule
[*]•3 łyżki oliwy
[*]•pęczek koperku
[*]•100 ml śmietanki
[*]•surowe jajko
[*]•50 g tartej bułki
[*]•2 łyżki masła
[*]•sól
[*]•pieprz
[/lista]
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo przekrawamy wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie wyjmujmey żółtka i białka, tak, aby nie uszkodzić skorupek jajek. Żółtka siekamy. Rozmrażamy grzyby i drobno siekamy, a następnie siekamy cebulę. Podsmażamy warzywa na łyżce oliwy. Na patelnię dodajemy posiekane jajka, koperek i śmietankę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe nadzienie wkładamy do skorupek. Wyrównujemy wierzch jajek łyżką. Następnie smarujemy je z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i układamy na niej panierowane jajka. Smażymy, aż się w całości zarumienią.
Można wzorować się na mistrzach i szefach kuchni. Od lat Magda Gessler pokazuje nam, jak gotować, serwować i cieszyć się jedzeniem. Czerpanie przyjemności z delektowania się przysmakami i dzielenie się radością przy wielkanocnym stole to przepis na udane rodzinne spotkania. Ale najpierw trzeba te przysmaki przygotować. I tą wiedzą Magda Gessler też chętnie już niejednokrotnie dzieliła się z fanami. Restauratorka podkreśla i dba zawsze, aby nawet najprostsze danie było jak najlepszej jakości. Dlatego tak ważne jest wybieranie dobrych, świeżych produktów, z których przygotowujemy potrawy. Warto zainspirować się i spróbować swoich sił.