MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Wyśmienity przysmak dla dzieci. Poznaj przepis na ciastka na patyku

Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Dziecka? Polecam przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta. To słodkie, kolorowe ciastka na patyku, w czekoladzie i kolorowej posypce. Taki deser z pewnością posmakuje i spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Proponuję doprawić ciasto skórką cytrynową i serkiem mascarpone. Sprawdź, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na cake pops.

Spis treści

Mam dla Ciebie przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta na patyku. To idealny deser na Dzień Dziecka, urodziny i przyjęcia dla dzieci. Świetnie sprawdzi się także np. na walentynki czy spotkania ze znajomymi. Wszystko zależy od dekoracji, tzn. można użyć kolorowej posypki, która z pewnością spodoba się najmłodszym lub jedynie oblać kuleczki czekoladą obtoczyć w wiórkach kokosowych czy posiekanych orzechach. By zrobić cake pops, potrzebujesz nieco wysuszonego biszkoptu lub ciasta babkowego i patyczków do lizaków. Sprawdzą się także patyczki do szaszłyków, koreczków czy słomki do napojów.

Przepis na cake pops

Czas przygotowania: ok. 40 minut.
Liczba porcji: na 18 kuleczek.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g ciasta babkowego (np. z tego przepisu: babka piaskowa) lub biszkoptu (skorzystaj z tego przepisu: jak zrobić idealny biszkopt?),
  • 125 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,
  • 200 g czekolady (może być zarówno biała, gorzka jak i mleczna),
  • kolorowa posypka do dekoracji.

Jak zrobić cake pops, czyli lizaki z ciasta?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmiksowania ciasta. Możesz zrobić to mikserem kuchennym, albo rozkruszyć ciasto rękami.
  2. Dodaj do ciasta mascarpone, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszaj ręcznie lub mikserem.
  3. Uformuj z ciasta kuleczki. Schłodź je w zamrażarce przez ok. 10 minut.
  4. Rozpuść najpierw odrobinę czekolady (ok. 50 g) w kąpieli wodnej, zamocz w niej końcówkę patyczka i wbij w kuleczkę z ciasta. Przygotuj tak wszystkie kuleczki. Schowaj je ponownie do zamrażarki na 10 minut.
  5. Rozpuść resztę czekolady i zanurz w niej każdą kuleczkę, a następnie posyp ciastko kolorową posypką. Odstaw do zastygnięcia, najlepiej na pionowo — wbij patyczki np. w kartonowe pudełko lub kawałek styropianu.
Pyszne i słodkie kuleczki z ciasta oblane czekoladą. Zobacz, jak zrobić kolorowe cake pops. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta....

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przykuwające uwagę cake pops, czyli słodkie lizaki z ciasta. Wyśmienity przysmak dla dzieci. Poznaj przepis na ciastka na patyku - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki