W skrócie:
Młoda kapusta to pyszne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Wiosną i latem często przygotowujemy z niej wyśmienite surówki. Do młodej kapusty wystarczy dodać marchewkę, odrobinę oleju oraz przyprawy. Znana jest także prosta i smaczna surówka z młodej kapusty i ogórka. Doskonale pasuje do młodych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych czy filetu z kurczaka. Dzisiaj chciałabym ci zaproponować równie pyszny dodatek do obiadu. To surówka z młodej kapusty z majonezem. To coś w rodzaju znanej sałatki coleslaw, ale w innej odsłonie, bo z młodych warzyw. Jest więc delikatniejsza w smaku, ale równie aromatyczna i prosta do zrobienia.
Surówka z młodej kapusty z majonezem – wiosenna surówka do obiadu
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół główki młodej kapusty,
2 marchewki (najlepiej młode),
łyżka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka soli,
pęczek koperku,
pieprz.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z majonezem?
Kapustę poszatkowałam, umieściłam w dużej misce i zasypałam łyżeczką soli. Odstawiłam na 15 minut.
W tym czasie obrałam marchewkę i starłam na tarce o grubych oczkach. Możesz także zetrzeć marchewkę na tarce julienne.
Posiekałam koperek.
Z kapusty odcisnęłam wodę, którą puściła dzięki soli. Skropiłam kapustę sokiem z cytryny i odstawiłam na kolejne pięć minut. W tym czasie kapusta nieco zmięknie.
Po upływie 5 minut dodałam do kapusty marchew i wymieszałam.
Następnie dodałam majonez, pieprz oraz koperek i ponownie wymieszałam surówkę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Truskawkowa pianka. Deser z galaretką idealny na upały
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?