Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić

OPRAC.:
Michał Borkowski
Michał Borkowski
10 toksyn w zwykłej żywności.Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa.Najsilniejsza trucizna działająca na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu konserw mięsnych, warzywnych i owocowych. Uwaga! Konserwa taka ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.Objawy zatrucia: zazwyczaj po 18-36 godzinach od spożycia; początkowo wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha, potem podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, trudności w mówieniu i z oddychaniem.
10 toksyn w zwykłej żywności.Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa.Najsilniejsza trucizna działająca na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu konserw mięsnych, warzywnych i owocowych. Uwaga! Konserwa taka ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.Objawy zatrucia: zazwyczaj po 18-36 godzinach od spożycia; początkowo wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha, potem podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, trudności w mówieniu i z oddychaniem. archiwum
Sprawdzamy 11 toksyn, które możesz znaleźć w produktach codziennego spożycia. Toksyny, czyli trucizny, są niemal wszędzie. Jak więc przed nimi się bronić? Sprawdź, jakie trucizny mogą być w twoim codziennym jedzeniu i zastosuj proste zasady postępowania: jedz dużo warzyw, trochę mniej owoców i sporo produktów zbożowych, z pieczywa najlepiej żytni chleb na naturalnym zakwasie bez drożdży, unikaj puszek i obróbki cieplnej z udziałem tworzyw sztucznych, np. gotowania ryżu i kaszy w saszetkach, hodowlanych ryb i potraktowanych najwyższą temperaturą fast foodów.

Zabójczym przykładem spożycia toksyny jest zjedzenie muchomora sromotnikowego, najbardziej trującego grzyba w Polsce, zawierającego aż kilkanaście toksyn. Ale nie będziemy się nim zajmować, bowiem chodzi nam o toksyny w produktach zwyczajnych, dopuszczonych do konsumpcji.

Jesz często konserwy, orzeszki czy hodowlane ryby? Używasz nylonowych łyżek i talerzy? Zobacz, jakie toksyczne skutki mogą powodować.

Zobacz, co jest niekorzystne, a nawet groźne w żywności z toksycznego punktu widzenia.

Oto 11 toksyn, efekty ich działania i sposoby na nie – sprawdź, czy były ci wiadome.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić - Głos Koszaliński

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki