10 toksyn w zwykłej żywności.
Aflatoksyny.
To rodzaj mykotoksyn, czyli toksyn wytwarzanych przez grzyby (pleśnie). Oddziałują z DNA, mogą wywołać alergie, ale i pierwotnego raka wątroby. Najbardziej narażone na ich obecność są orzechy, zwłaszcza arachidowe, ponadto kukurydza, przyprawy, mleko, rodzynki, nasiona strączkowe i piwo.
Na powstawanie aflatoksyn wpływa przekroczenie daty przydatności albo w ogóle za długie przechowywanie w temperaturze pokojowej (ok. 24 st. C) oraz w zwiększającej ryzyko wilgotności. Ważne są też sama uprawa i przechowywanie roślin przez ich producentów.
Zaawansowane pleśnie można dostrzec. „Wystarczy odkroić ten kawałek, reszta jest dobra” – myślimy i jest to błąd, bo gdy zmiany są już widoczne, to najczęściej zepsuciu zdążył ulec już cały produkt.
20 toksyn w zwykłej żywności.
Grajanotoksyna.
Wywołuje odurzenie miodowe. To rzadki przypadek zatrucia. Spowodowany jest spożyciem miodu zanieczyszczonego toksynami, które pszczoły zebrały razem z nektarem roślin ozdobnych, szczególnie rododendronów (różaneczników). Inne nazwy schorzenia to zatrucie rododendronem, odurzenie „miodem obłędu” i zatrucie grajanotoksyną. Mało kto umiera. Objawy zaczynają się krótko po spożyciu miodu i zasadniczo trwają dobę, a są to zawroty głowy, zasłabnięcia, potliwość, mdłości i wymioty, rzadziej obniżenie ciśnienia i nieregularna praca serca. Pytajmy pszczelarzy, u których kupujemy miód, czy ule nie stały wśród rododendronów.
20 toksyn w zwykłej żywności.
Aminy aromatyczne.
To częsty powód wycofania towaru przez Główną Inspekcje Sanitarną – niestety dla konsumentów niedostrzegalny. Towar to nylonowe łyżki, łopatki, cedzaki, nabieraki i talerze, z których może nastąpić migracja wspomnianych toksycznych pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Aminy te są związkami chemicznymi powszechnie wykorzystywanymi w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych i tuszów. Mogą być obecne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wiele z tych amin podejrzewanych jest lub ma udowodnione działanie rakotwórcze; z tego powodu są uznawane za substancje niebezpieczne – w przedmiotach spożywczych i w zabawkach. Ogólnie unikajmy tworzyw sztucznych jako materiału spożywczego.
20 toksyn w zwykłej żywności.
Akrylamid.
Akrylamid to organiczny związek chemiczny z grupy amidów. Jest rakotwórczy i ma działanie neurotoksyczne. Powstaje w żywności zawierającej duże ilości skrobi w wyniku reakcji Maillarda zachodzących w wysokiej temperaturze, np. podczas smażenia, pieczenia i suszenia. Chipsy, frytki, chrupki i ciastka – to ta część tzw. śmieciowej żywności, która zawiera najwięcej akrylamidu.