20 toksyn w zwykłej żywności.
Muskaryna i inwolutyna.
Toksynę tę zawiera grzyb olszówka (krowiak podwinięty). Niemało ludzi, zwłaszcza średniego i starszego pokolenia, zbiera te grzyby, uważając je za bezpieczne po długiej obróbce termicznej. Istotnie, olszówka jest najbardziej trująca w stanie surowym, a najgorsze są osobniki najstarsze, już rozmiękłe. Ale żadne gotowanie nie zlikwiduje toksyn, nawet jeśli wywar zostanie kilka razy odlany. Muskaryna wpływa na układ odpornościowy i zaburza pracę układu nerwowego, zaś objawy doraźne zatrucia tą toksyną to zwolnienie akcji serca, poty, ślinotok, łzawienie i zaburzenie oddychania. Objawy inwolutyny są pokarmowe: nudności, wymioty, ból żołądka, biegunka; ta toksyna może zaatakować również nerki i wątrobę, a rozpad krwinek po niej może nastąpić nawet po kilku latach, ponieważ toksyna ta powoli kumuluje się w organizmie i zatruwa go.
20 toksyn w zwykłej żywności.
Kwas domoikowy.
Uszkadza mózg i nerki, może spowodować paraliż komórek nerwowych. Ta neurotoksyna bywa obecna przede wszystkim w małżach, które w miarę ich wzrostu i starzenia się kumulują coraz więcej toksyny. Wskutek spożycia takich ostryg pojawiają się najpierw objawy gastryczne (biegunka, bóle brzucha), później – już do 48 h – objawy przypominające chorobę Alzheimera: kłopoty w wysławianiu się, dezorientację, utratę pamięci, śpiączkę. Wybierajmy z półmiska mniejsze, więc młodsze egzemplarze.
Toksyny alkoholowe.
Zawarte są nie tylko w metanolu, ale także w alkoholu etylowym przeznaczonym do konsumpcji. Objawy ostrego zatrucia to problemy z równowagą, bełkot, zatracona samokontrola, utrata świadomości, porażenie ośrodka oddechowego, niewydolność nerek i krążenia. Natomiast zatrucie przewlekłe – wskutek chronicznego używania alkoholu w nadmiernych ilościach – powoduje takie stany kliniczne jak marskość wątroby, choroba serca, ostre zapalenie trzustki, rozpad mięśni szkieletowych, encefalopatia Wernickego (zaburzenia widzenia, koordynacji ruchowej, pamięci), psychozy, depresje.
Obydwa zatrucia – ostre i przewlekłe – mogą spowodować śmierć.