Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Apetyczny kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Sprawdź przepis na szybki obiad. Zrobisz go w 30 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym przygotujesz w 30 minut. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym przygotujesz w 30 minut. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Nie ma pomysłu na obiad? Wszystko już było? Sprawdź nasz przepis na kurczaka z pieczarkami w pysznym, kremowym sosie śmietanowym. Danie możesz podać z porcją ulubionego ryżu i surówką z kapusty pekińskiej, kapusty kiszonej lub po prostu z kiszonym ogórkiem. Ryż możesz też śmiało zastąpić makaronem. Taki obiad zrobisz w 30 minut.

W skrócie

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale także łatwy i szybki do przygotowania, to wypróbuj nasz przepis na danie z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Zrobisz go w ok. 30 minut i to na jednej patelni.Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem i pokrojonymi ogórkami kiszonymi lub jeśli wolisz konserwowymi.

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym – przepis

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • ok. 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 100 ml wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki,
  • natka pietruszki,
  • do podania: porcja ryżu i kilka kiszonych ogórków pokrojonych w plasterki (lub innych warzyw).

Jak przygotować kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym?

Przygotowanie:

  1. Jeśli chcesz podać danie z ryżem, to zacznij od nastawienia wody, by go ugotować.
  2. Umyj filet z kurczaka i pokrój go na kawałki.
  3. Posyp mięso szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki, wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Umyj i obierz pieczarki. Pokrój je na kawałki średniej wielkości (np. jedną pieczarkę przekrój na pół i następnie każdą z połówek na trzy części).
  5. Obierz i posiekaj cebulę.
  6. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż kurczaka.
  7. Gdy mięso będzie ładnie zrumienione, przełóż je do innego naczynia, a na patelnię wsyp pieczarki.
  8. Pieczarki „puszczą” najpierw wodę, gdy patelnia będzie już sucha, dodaj odrobinę oleju i wsyp cebulę.
  9. Podsmażaj całość, aż cebula się dobrze zrumieni.
  10. Dodaj na patelnię mięso i wlej śmietankę oraz wodę.
  11. Gotuj całość ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  12. Na koniec sprawdź, czy nie trzeba dania bardziej doprawić solą i pieprzem.
  13. Posiekaj natkę pietruszki i posyp gotowe danie.

Pyszne i szybkie danie na weekend

Proponujemy podać danie z ulubionym ryżem. Jeśli wybierasz ryż brązowy, pamiętaj, że musi on gotować się dłużej, dlatego nastaw go do gotowania, zanim przystąpisz do robienia kurczaka z pieczarkami. Nie zapomnij także o porcji warzyw do obiadu. Możesz przygotować np.:

My proponujemy podać danie z białym ryżem i ogórkiem kiszonym.
Na szybki i lekki obiad polecamy również sałatkę z piersi kurczaka. Przygotujesz ją w 15 minut.

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym wyśmienicie smakuje też z kopytkami – najlepiej domowymi.

Kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym przygotujesz w 30 minut. Sprawdź nasz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Apetyczny kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym...

To może cię zainteresować:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczny kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Sprawdź przepis na szybki obiad. Zrobisz go w 30 minut - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki