Agata Siemiaszko
Redaktor onlineStrona ZdrowiaWarszawa
384 materiały
W Polska Press zajmuję się tematyką zdrowotną, związaną z profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną, a także wpływem poszczególnych składników diety na stan zdrowia organizmu. W swoich artykułach często zaznaczam, że profilaktykę zdrowotną należy rozpocząć już od najmłodszych lat, ponieważ im szybciej zostanie wprowadzona, tym większa szansa na dłuższe życie w zdrowiu. Jak pisał w swoich dziełach Hipokrates:
Zdrowie wymaga stanu równowagi między wpływami środowiska, sposobem życia oraz różnymi elementami ludzkiej natury.
Najbardziej interesuje mnie dietoterapia chorób, czyli wpływ diety i nawyków żywieniowych na zmniejszenie dolegliwości związanych z chorobą. Dlatego w swoich artykułach często przekazuję dietetyczne wskazówki:
- tych produktów należy unikać przy dnie moczanowej,
- domowe sposoby wspierające walkę z pasożytami układu pokarmowego,
- produkty obniżające poziom glukozy we krwi.
Interesuję się również fitoterapią i wpływem ziół na stan zdrowia organizmu. Jestem fanką medycyny naturalnej i jeśli jest taka możliwość, staram się wykorzystywać moc roślin w leczeniu niektórych chorób. Jednak zawsze zaznaczam, że napary roślinne stanowią tylko element wspomagający i nie zastąpią terapii farmakologicznego, zleconego przez lekarza:
- zioła na niestrawność: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-niestrawnosc-wzdecia-i-bol-brzucha-napary-z-tych-roslin-wspieraja-prace-ukladu-pokarmowego-po-jakie-herbatki-warto/ar/c14-16530423,
- zioła na wysoki poziom cholesterolu: https://stronazdrowia.pl/ziola-na-miazdzyce-i-wysoki-cholesterol-napary-z-tych-roslin-zmniejszaja-ryzyko-zawalu-serca-i-udaru-mozgu-ktore-ziolowe/ar/c14-16313219,
- zioła na cukrzycę typu 2 i stan przedcukrzycowy: https://stronazdrowia.pl/te-produkty-wspomagaja-leczenie-cukrzycy-typu-2-ich-regularne-spozycie-moze-obnizyc-wysokie-stezenie-glukozy-we-krwi-po-co/ar/c14-16035331.
Dodatkowo od wielu lat działam w tematyce sportowej. Trenowałam kolarstwo górskie, a od kilkunastu lat moim ulubionym sportem jest wioślarstwo. Dlatego sukcesywnie pogłębiałam wiedzę na temat naturalnego zwiększenia wydolności organizmu, którą później staram się przekazać Czytelnikom:
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od początku studiów na kierunku dietetyka kliniczna wiedziałam, że chcę pomagać ludziom i przekazywać w ciekawy, ale równocześnie łatwy sposób informacje o tym, jak dbać o stan zdrowia organizmu. Przez kilka lat prowadziłam własny gabinet dietetyczny, gdzie organizowałam szkolenia z zakresu prozdrowotnego stylu życia i aktywności fizycznej dla różnych grup wiekowych. Jednak chcąc poszerzyć swoje horyzonty, postanowiłam w 2021 roku rozpocząć współpracę z Polska Press i Stroną Zdrowia, gdzie postawiłam swoje pierwsze kroki redaktorskie.
O mnie
Urodziłam się na malowniczym Podlasiu, gdzie mieszkam z rodziną i dwoma buldogami francuskimi. Cenię sobie spokój i ciszę, dlatego często pracuję na łonie natury, ponieważ szum drzew wpływa na mnie relaksująco i pozwala mi się skoncentrować.
Prywatnie jestem miłośniczką prozdrowotnego stylu życia. Od wielu lat tworzę własne przepisy kulinarne na zdrowsze wersje tradycyjnych posiłków, które testuję na członkach najbliższej rodziny. W wolnym czasie lubię jeździć rowerem po leśnych ścieżkach, czytać książki, szkicować obrazy oraz słuchać klasyków polskiego rocka.
ROZMOWA
Jak zadbać o wzrok od najmłodszych lat? Poznaj cenne rady eksperta
Wady wzroku mogą dotyczyć nawet 300 mln ludzi na całym świecie, a 14 proc. z nich jest już niewidoma – informuje WHO. Wśród najczęstszych schorzeń narządu...
Sprawdź przepisy na drinki bezalkoholowe. Czy faktycznie są zdrowsze?
Drinki bezalkoholowe to idealna opcja na imprezy z udziałem kobiet w ciąży, kierowców albo osób które po prostu nie chcą pić alkoholu. Efektownie podane będą...
Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży
Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, zwłaszcza dla kobiet ciężarnych. Potrawy wigilijne kuszą swym zapachem i wyglądem, niestety zjedzenie ich w...
Wzrasta liczba chorych na grypę, a wirus coraz częściej atakuje dzieci
Grypa to wbrew pozorom bardzo groźna choroba zakaźna, którą łatwo jest się zarazić. Nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań, w tym zapalenia płuc i...
Dorsz, śledź czy panga? Sprawdź, jakie ryby warto kupować co dzień i na święta
Mięso ryb to źródło cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby są także źródłem selenu i jodu, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy....
Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw
Tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne zawierają znaczne ilości tłuszczu oraz cukru, przez co są wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Nadmierne spożycie takich...
Produkty, które nasilają ból gardła. Sprawdź, czego lepiej unikać
Ból gardła, drapanie lub pieczenie nie muszą od razu oznaczać choroby, a mogą być skutkiem przewiania, narażenia na smog lub podrażnienia przez różnego rodzaju...
Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?
Często sięgasz po buraki, sok lub syrop buraczany oraz barszcz czerwony? Produkty te zawierają wiele witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają...
Już czas przygotować świąteczne pierniczki. Podajemy sprawdzony przepis
Pierniczki to ciastka kojarzące się z zimową aurą i nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Swój zapach i aromat zawdzięczają dodatkowi przypraw korzennych, w...
Jak naturalnie zwiększyć poziom progesteronu? Wprowadź do jadłospisu te produkty
Progesteron to hormon niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety. Jego stężenie zależy przede wszystkim od fazy cyklu miesiączkowego. Stężenie...