Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Będzie zakaz stosowania nazw produktów mięsnych dla ich roślinnych zamienników. Jak szynka, to z mięsa. Tak chce ministerstwo

OPRAC.: Redakcja Strefy Agro
Szynką może być tylko produkt pochodzenia zwierzęcego.
Szynką może być tylko produkt pochodzenia zwierzęcego. Joanna Urbaniec / Polska Press
Kiełbaski sojowe albo szynka na bazie soczewicy? Takie produkty będą musiały poszukać innych nazw. Ministerstwo rolnictwa postanowiło chronić terminy określające produkty powstałe z mięsa. Brak regulacji zdaniem resortu przyczynia się do nadużyć prowadzących do wprowadzania konsumentów w błąd podczas wyboru żywności. Powstał projekt ustawy, który ma regulować te kwestie i wskazać, co jest szynką, a co nie.

Spis treści

Nazwy takich produktów, jak „szynka” „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” będą mogły być stosowanie wyłącznie do produktów pochodzenia zwierzęcego - zakłada projekt rozporządzenia ministra rolnictwa, który trafił 6 grudnia do konsultacji publicznych.

Roślinne zamienniki nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd

Autorzy projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych przekonują, że projektowane przepisy pozwolą na ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych.

Określenia te były zdefiniowane w polskich normach, stosowanych w Polsce obowiązkowo do czasu wejścia Polski do UE. Konsumenci kojarzą te określenia z produktami mięsnymi- zaznaczają autorzy projektu.

Branża mięsna od dłuższego czasu zabiegała o prawną ochronę produktów, aby zapobiec nadużyciom prowadzącym do wprowadzania konsumentów w błąd, m.in. były to wnioski ośmiu organizacji rolniczych –#HodowcyRazem oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Według MRiRW proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów, dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nich żywności, a także ochrony rynku produktów mięsnych.

Co można oznaczyć jako szynka albo kiełbasa?

Jaki produkt może być szynką według projektowanych przepisów? Oznakowany jako szynka może być wyłącznie produkt wyprodukowany z uda zwierząt gospodarskich

  • kopytnych,
  • drobiu,
  • zajęczaków,
  • zwierząt dzikich

utrzymywanych w warunkach fermowych lub zwierząt łownych lub z piersi drobiu.

Nazwą wędlina, wędzonka i kiełbasa może być oznakowany wyłącznie produkt wyprodukowany z mięsa zwierzęcego, w tym z mięsa peklowanego, niepeklowanego, solonego lub niesolonego, z ewentualnym dodatkiem tłuszczu, podrobów, przypraw lub surowców uzupełniających, w tym surowców niemięsnych.

Wprowadzenie przepisu pozwoli jednostkom urzędowej kontroli żywności na jednoznaczną ocenę jakości handlowej produktu w tym jego oznakowania.

Rozporządzenie zostanie notyfikowane w Komisji Europejskiej. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia.
(PAP)

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Będzie zakaz stosowania nazw produktów mięsnych dla ich roślinnych zamienników. Jak szynka, to z mięsa. Tak chce ministerstwo - Strefa Agro

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki