W skrócie:
Cukinia à la gyros to pomysł na pyszny i szybki obiad
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienity obiad do przygotowania w 30 minut – zrób cukinię faszerowaną o smaku gyros. To proste i bardzo smaczne danie, które dzięki charakterystycznym przyprawom bardzo przypomina w smaku znany fast food. Do farszu dodaję filet z kurczaka i sporo warzyw, a całość posypuję żółtym serem. Potrawa jest według mnie wystarczająco sycąca, ale jeśli chcesz, to możesz podać ją z kaszą, ryżem lub pieczywem. Warto też dodać porcję warzyw w postaci surówki z cukinii i fety.
Zobacz w galerii, jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem kurczaka à la gyros.
Przepis na cukinię faszerowaną o smaku gyros
czas przygotowania: 30 minut + ok. 35 minut pieczenia
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 cukinie,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 papryka słodka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego,
- 50 g żółtego sera,
- 100 ml wody,
przyprawy:
- 3 łyżki przyprawy gyros,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- szczypta pieprzu,
- sól do smaku.
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem kurczaka à la gyros?
- Filet z kurczaka oczyść i pokrój w małą kostkę.
- Wymieszaj mięso z 2 łyżkami przyprawy gyros i odstaw na 10 minut.
- Cukinie umyj, dwie przekrój na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.
- Trzecią cukinię pokrój w małą kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń nasiona. Pokrój paprykę w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka przez kilka minut.
- Dodaj cebulę i czosnek, a następnie cukinię i paprykę.
- Podsmażaj całość 5 minut.
- Na koniec dopraw farsz ketchupem lub przecierem pomidorowym, przyprawą gyros, chili, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Nadziej cukinię przygotowanym farszem i posyp startym żółtym serem.
- Wlej do naczynia lub na blaszkę z cukiniami 100 ml wody, całość przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) lub pokrywką.
- Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut.
- Podawaj cukinię faszerowaną na ciepło. Smacznego!
Czytaj także: Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na dietetyczny obiad bez mięsa
Cukinia faszerowana o smaku gyros. Sycące i wyśmienite danie...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?