Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe muffinki z cukinii. Są idealnie wilgotne, miękkie i pyszne. Poznaj najlepszy słodki przepis z cukinią i wiórkami kokosowymi

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne muffinki z cukinii, ozdobione czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zobacz, jak prosto i szybko możesz przygotować taki wyśmienity deser. Po prostu palce lizać! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne muffinki z cukinii, ozdobione czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zobacz, jak prosto i szybko możesz przygotować taki wyśmienity deser. Po prostu palce lizać! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Muffinki z cukinii mają wyśmienity i wyjątkowy smak. To popularne warzywo dodaje im apetycznej wilgotności. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. Muffinki udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi, które przyjemnie kontrastują z miękkim ciastem, zapewniając element chrupkości. Całość jest prosta i niemal błyskawiczna do przygotowania. Sprawdź i wypróbuj przepis na czekoladowe muffinki z cukinią.

W skrócie:

Słodki przepis z cukinią. Proste muffinki

Mam dla ciebie prosty i niezawodny przepis na czekoladowe muffinki z cukinią i wiórkami kokosowymi. To słodki przysmak, który z pewnością posmakuje każdemu. Muffinki są miękkie, pyszne i pięknie pachną cynamonem i imbirem. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Proponuję obrać cukinię i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodana do ciasta pięknie zmięknie i odda całą wilgoć. Nie wpływa ona na smak muffinek. Całość udekorowałam wiórkami kokosowymi dla chrupkości. Serdecznie polecam, są przepyszne!

Przepis na muffinki z cukinii

czas przygotowania: ok. 20 minut + pieczenie
porcja na: ok. 18 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia (350 g po obraniu),
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 200 g cukru,

do dekoracji:

  • 130 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 50 g masła,
  • wiórki kokosowe.

Jak zrobić czekoladowe muffinki z cukinią?

  1. Cukinię umyj i obierz.
  2. Zetrzyj cukinię na tarce na średnich oczkach.
  3. W misce wymieszaj suche składniki tzn. mąkę z kakao, cynamonem, imbirem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
  4. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem i olejem. Wlej całość do suchych składników.
  5. Odciśnij cukinię i dodaj do ciasta, wymieszaj.
  6. Foremki na muffinki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.
  7. Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach.
  8. Gotowe wyjmij z foremek i wystudź.
  9. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej (ustaw nad garnkiem z niewielką ilością wody i podgrzewaj).
  10. Posmaruj babeczki czekoladą i udekoruj wiórkami kokosowymi. Gotowe, smacznego!
Pyszne muffinki z cukinii, ozdobione czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zobacz, jak prosto i szybko możesz przygotować taki wyśmienity deser. Po prostu palce lizać! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Czekoladowe muffinki z cukinii. Są idealnie wilgotne, miękki...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czekoladowe muffinki z cukinii. Są idealnie wilgotne, miękkie i pyszne. Poznaj najlepszy słodki przepis z cukinią i wiórkami kokosowymi - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki