W skrócie
Ciasto makowe. Sprawdzony przepis
Polecam sprawdzony przepis na ciasto makowa panienka. Jego nieco humorystyczna nazwa nawiązuje do lekkiego i delikatnego smaku tego wypieku. Puszyste jak chmurka makowe blaty ciasta, przełożone są brzoskwiniowym musem i waniliowym kremem. Do przepisu możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i brzoskwiń z puszki. Przygotowanie tego ciasta zajmuje ok. 1,5 godziny, ponieważ musimy czekać aż blaty i krem wystygną. Ale sama praca jest dość szybka. Jeśli nie chcesz robić musu z żelatyny, możesz pokroić owoce i dodać do kremu lub posmarować blaty ciasta brzoskwiniowym dżemem.
Zobacz w galerii, jak przygotować ciasto makowa panienka.
Przepis na ciasto makowa panienka
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: około 16 porcji.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g zmielonego maku,
- 8 łyżek gorącej wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- zapach migdałowy.
Warstwa brzoskwiniowa:
- brzoskwinie z puszki 800 g,
- 12 g żelatyny,
- 60 ml wrzątku,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- opcjonalnie cukier do smaku.
Krem:
- 0,5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- łyżka zapachu migdałowego,
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do dekoracji.
Jak zrobić ciasto makowa panienka? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie makowych blatów:
- Wymieszaj mak z gorącą wodą.
- Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Do naczynia do miksowania włóż miękkie masło i cukier. Zmiksuj na puszystą masę.
- Dodawaj po łyżce maku, aż masa się połączy.
- Nie przerywając miksowania, dodaj jajka i mąkę.
- Wlej zapach migdałowy i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Przygotowanie warstwy brzoskwiniowej:
- Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj, aż się rozpuści.
- Brzoskwinie zmiksuj blenderem.
- Dodaj sok z cytryny i żelatynę, dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić masy cukrem.
- Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
Przygotowanie kremu i udekorowanie ciasta:
- Z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
- Do odlanego mleka dodaj obie mąki. Wymieszaj.
- Wlej mieszankę do gotującego się mleka.
- Pogotuj krem ok. 2 minuty, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.
- Następnie ucieraj miękkie masło, dodając po łyżce przestudzony krem.
- Wlej zapach migdałowy.
- Upieczone i wystudzone ciasto makowe przekrój na pół i posmaruj masą brzoskwiniową.
- Na masę brzoskwiniową wyłóż niemal cały krem.
- Przykryj ciasto drugim blatem i posmaruj wierzch pozostałym kremem.
- Całość posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?