Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy żurek wielkanocny. Zobacz prosty przepis na tradycyjny żurek na świąteczne śniadanie

Maria Kwiecińska
Maria Kwiecińska
Tradycyjny żurek wielkanocny. Sprawdź ten prosty i sprawdzony przepis.
Tradycyjny żurek wielkanocny. Sprawdź ten prosty i sprawdzony przepis. Archiwum Polska Press
Żurek wielkanocny to najpopularniejsza tradycyjna potrawa na świątecznym stole. W każdym domu i w każdym regionie naszego kraju przygotowywana jest inaczej, ale wszędzie ma podobne składniki. Jak zrobić tradycyjny, domowy wielkanocny żurek? Zobacz ten prosty przepis!

Jak ugotować żurek wielkanocny?

Typowa wielkanocna zupa to oczywiście żurek z wędliną i jajkiem ze święconki. Każda doświadczona gospodyni ma swój sprawdzony sposób na wielkanocny żurek, ale nie jest on trudny do ugotowania. Tradycyjna wielkanocna zupa jest gotowana na wędzonce i można podać z ziemniakami lub bez, dodać zapieczoną kiełbasę lub pokrojone wędliny.

Sprawdź prosty przepis na żurek wielkanocny na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem.

Żurek wielkanocny z kiełbasą i jajkiem - przepis

Z podanych składników przygotujesz około 6 porcji zupy

Żurek wielkanocny - składniki

  • 3,5 litra wody
  • 500g wędzonki - mogą być wędzone żeberka, kości wołowe, boczek
  • 500g białej kiełbasy - może być surowa lub parzona
  • 300g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • por
  • 0,5-1 litr żurku z butelki (w sklepie można znaleźć pod nazwą żur lub barszcz, zazwyczaj w półlitrowych butelkach)
  • 250g śmietany
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Żurek wielkanocny - przepis krok po kroku

  1. Do dużego garnka wlej wodę i postaw na gazie. Dołóż opłukaną wcześniej wędzonkę i poczekaj do zagotowania.
  2. Obrane i umyte warzywa włóż do gotującego się mięsa. Dodaj sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
  3. Białą kiełbasę nakłuj widelcem w kilku miejscach i dołóż do garnka. Po około 15 minutach dodaj tez kiełbasę wiejską. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut.
  4. Dopraw zupę majerankiem, pieprzem oraz żurkiem z butelki. W razie potrzeby można dolać też drugą butelkę. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Po wyłączeniu ognia dopraw śmietaną. Pamiętaj, aby nie dodawać jej prosto do zupy - wlej kilka łyżek zupy do kubka i rozprowadź w nim śmietanę. Dopiero w takiej postaci dodaj do garnka.

Zupę możesz podać z pokrojoną wędliną i kiełbasą ze święconki oraz jajkami na twardo. Możesz również dodać gotowane ziemniaki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki