Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Alaska. Przepisy na mrożone desery od znanych kucharzy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto lodowe to pyszne połączenie spodu z biszkoptu, herbatników czy drożdżowej babki z lodami o przeróżnych smakach. Zobacz, jak je zrobić i jakie przepisy polecają znani kucharz. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto lodowe to pyszne połączenie spodu z biszkoptu, herbatników czy drożdżowej babki z lodami o przeróżnych smakach. Zobacz, jak je zrobić i jakie przepisy polecają znani kucharz. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. pixabay.com
Udostępnij:
Według kalendarza świąt nietypowych 18 sierpnia wypada Dzień Ciasta Lodowego czyli pysznego połączenia lodów z ciastem. Nie wiadomo, kto i kiedy wpadł na pomysł takiej kombinacji. Ważne, że taki mrożony deser jest pyszny i można zrobić go na wiele sposobów i w wielu smakach. Przyjrzeliśmy się jakie przepisy na lodowe desery polecają znani kucharze m.in. Nigella Lowson, Jamie Oliver, Cristina Catese czy Ina Garten. Wyjaśniamy także czym jest Baked Alaska i jak zrobić smażone lody z przepisu Pawła Małeckiego.

Spis treści

Lodowe desery Nigelli Lowson

Nigella Lowson jest znaną i lubianą pasjonatką kulinariów, blogerką i autorką wielu książek kucharskich. Swoimi przepisami dzieli się także w mediach społecznościowych. Z lodowych ciast poleca m.in. tort lodowy i lodowe kanapki na herbatnikach.

Tort lodowy Nigelli:

  1. By przygotować tort lodowy, Nigella miesza półtora litra lodów waniliowych z orzeszkami ziemnymi, kawałkami czekolady, z masłem orzechowym, połamanymi batonikami Crunchie i pokruszonymi herbatnikami.
  2. Całość przelewa do tortownicy wyłożonej folią spożywczą i zamraża.
  3. Podaje w plastrach z sosem czekoladowym lub kajmakowym.

Lodowe kanapki Nigelli

  1. Lodowe kanapki to pomysł na szybki lodowy deser. Nigella najpierw sama przygotowuje lody z mleka, cukru, jajek i wanilii. Dodaje do nich serek śmietankowy.
  2. Taki krem podgrzewa, doprawia sokiem z cytryny i łączy z ubitą słodką śmietanką.
  3. Całość zamraża w maszynie do lodów lub w zamrażarce, ubijając co 3 godziny.
  4. Nigella nakłada gałkę lodów na herbatnik i przykrywa drugim, na kształt kanapki.

Ciasto Baked Alaska Iny Garten

Ina Garten to amerykańska kucharka i publicystka. Znana jest głównie jako gospodarz programów kulinarnych kanału Food Network. W jednym z odcinków programu zamieściła przepis na słynne ciasto Baked Alaska. To pyszny lodowy deser składający się z biszkoptu, lodów i opalanej palnikiem bezy włoskiej lub szwajcarskiej.

Kucharka proponuje przygotować ciasto na bazie malinowego sorbetu i waniliowych lodów i podać z malinowym sosem.

Zobacz wideo z przepisem Iny Garten na ciasto Baked Alaska:

Lody smażone z przepisu Pawła Małeckiego

Paweł Małecki to cukiernik i wykładowca Akademii Czekolady w Łodzi. Swoimi przepisami dzieli się m.in. na kanale YouTube. Jednym z proponowanych przez niego mrożonych deserów są smażone lody. By je zrobić, potrzebujesz następujących składników:

  • lody waniliowe,
  • jajka,
  • cukier,
  • wiórki kokosowe,
  • orzechy laskowe,
  • olej do smażenia.

Kucharz najpierw formuje kulki z lodów, a następnie wkłada je na kilka godzin do zamrażarki. Gdy są już mocno zmrożone, należy obtoczyć je w pianie z jajek oraz w wiórkach kokosowych i orzeszkach. Po ponownym zmrożeniu lodowe kule należy smażyć przez 30 sekund w mocno rozgrzanym oleju.

Tort lodowy Bożeny Sikoń

Bożena Sikoń jest polską cukierniczką, szefową pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. Swoimi przepisami dzieli się m.in. na kanale KuchniaPlus.

Na deser lodowy kucharka proponuje orzeźwiający i owocowy tort z bezą, wiśniami i ananasem.

Jak zrobić tort lodowy z przepisu Bożeny Sikoń?

  1. Najpierw należy ułożyć na dnie tortownicy krążek bezy.
  2. Następnie wykładamy na niego lody bakaliowe wymieszane ze śmietanką i odrobiną koniaku.
  3. Na lody kładziemy wiśnie odsączone z zalewy, a całość przykrywamy ubitą śmietanką z pokrojonym w kostkę świeżym ananasem.
  4. Całość przykrywamy drugim krążkiem bezy i zamrażamy.
  5. Podajemy tort z pokruszoną bezą, ananasem i sorbetem truskawkowym.

Ciasto lodowe Cristiny Catese

Cristina Catese to mistrzyni włoskiej kuchni i autorka książki kucharskiej „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”. Znana jest m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych. Na co dzień jest szefową kuchni w Warszawie, a także prowadzi szkolenia i warsztaty w różnych miastach Polski.

Na lodowy deser proponuje ciasto lodowe z orzechami, karmelem i Nutellą.

  1. Najpierw kucharka kruszy herbatniki, miesza z mlekiem i układa je na dnie blaszki.
  2. Na taki spód wykłada lody z orzechów makadamia i zamraża.
  3. Posypuje ciasto warstwą niesolonych orzechów ziemnych i wykłada warstwę lodów karmelowych. Całość ponownie zamraża.
  4. Na koniec kucharka miesza Nutellę z mlekiem skondensowanym i takim kremem pokrywa ciasto lodowe.
  5. Całość dekoruje herbatnikami, truflami i czekoladkami.

Ciasto lodowe Jamiego Olivera

Jamie Olivier jest znanym brytyjskim kucharzem, entuzjastą zdrowej, zrównoważonej kuchni oraz gotowania z lokalnych składników. Swoimi przepisami dzieli się w autorskich programach kulinarnych w TV m.in.: "Nagi szef", "Jamie w szkolnej stołówce", "Jamie przemierza Amerykę" oraz w mediach społecznościowych i na swoim kanale YouTube.

Jak zrobić lodowe ciasto z przepisu Jamiego Olivera?

  1. Kucharz poleca najpierw upiec kakaowe ciasto biszkoptowe.
  2. Następnie należy przekroić je na dwa placki.
  3. Pierwszy układa na dnie formy i wykłada na nim kolejno lody pistacjowe, truskawkowe i waniliowe.
  4. Całość przykrywa drugim ciastem.
  5. Ciasto zamraża przez dwie godziny.

Innym rodzajem lodowego deseru jest semifreddo. Przygotowuje się go ze śmietanki i bezy. Zobacz wideo, na którym Jamie Oliver przygotowuje czekoladowe semifreddo:

Ciasto lodowe to pyszne połączenie spodu z biszkoptu, herbatników czy drożdżowej babki z lodami o przeróżnych smakach. Zobacz, jak je zrobić i jakie przepisy polecają znani kucharz. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Al...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Alaska. Przepisy na mrożone desery od znanych kucharzy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie