Festiwal Pierogów już po raz kolejny raz zorganizował Smaczny Targ. Pokazano, że pierogi to nie tylko te które znamy, z kapustą i grzybami. Ale mogą mieć bardzo różne smaki.
- Oczywiście na naszym festiwalu prezentujemy też klasyczne polskie pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami – mówi Marta Betz – Baran ze Smacznego Targu.- Ale można było też skosztować pierogi z różnych stron świata.
Zaprezentowano między innymi szeroką ofertę pierogów azjatyckich – chińskich czy wietnamskich.
- Różnią się one strukturą i sposobem przyrządzania od naszych – wyjaśnia pani Marta. - Mogą być gotowane na parze, smażone, pieczone. Inne jest też ciasto z którego są przyrządzane. Ale to też farsz zawinięty w ciasto.
Nie zabrakło też na przykład pierożków gyoza. Za zestaw 6 pierogów z sosem trzeba było zapłacić 18 złotych. Pojedyncze, większe pierogi kosztowały 4 złote za sztukę. Choć były też takie za które płacono 12 złotych. To oryginalne pierogi perskie. Były smażone na głębokim tłuszczu. Przez co pieróg nie chłonie tłuszczu.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się hiszpańskie empanadas. Zwłaszcza te z farszem z ośmiorniczek i krewetek. Nie zabrakło też gruzińskich chinkali.
Popularnością cieszyły się wietnamskie sajgonki, pierogi hanoi z grzybami czy wietnamskie bułeczki nadziewane grzybami.
W Festiwalu Pierogów swoje wyroby zaprezentowano ponad dwudziestu wystawców. W większości przygotowywali je obcokrajowcy doskonale znający lokalne receptury.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?