Forum ekologiczne i Dzień Chleba w Zduńskiej Dąbrowie [ZDJĘCIA]

Rafał Klepczarek
Rafał Klepczarek
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie już po raz szósty był gospodarzem forum ekologicznego.

- W tym roku przyjechała do nas młodzież klas 6-8 szkół podstawowych z Bąkowa Górnego, Bielaw, Nowych Zdun, Soboty, SP nr 7 w Łowiczu i Witoni – informuje Zofia Rosa, wicedyrektor ministerialnej szkoły rolniczej w Zduńskiej Dąbrowie. - Tematem przewodnim tegorocznego forum były zagadnienia związane z produktami pozyskiwanymi od pszczół.

Wykłady związane z tematyką forum zaprezentowali: Marek Boroski – prezes Mazowieckiego Związku Pszczelarskiego oraz Tomasz Bajena – pszczelarz z zawodu i zamiłowania.

Zaproszeni goście mówili między innymi o prozdrowotnych walorach produktów pszczelich takich jak miód, propolis, pyłek pszczeli, mleczko pszczele, jad pszczeli oraz o zastosowaniu tych produktów w apiterapii.

Po części wykładowej, która uświetniona została występami młodzieży z ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie, przyszedł czas na wręczenie nagród w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną. W tym roku zwycięzcą konkursu pt. ,,Prozdrowotne walory produktów pszczelich” został uczeń szkoły podstawowej z Nowych Zdun – Wojciech Świdrowski. Drugie miejsce zajęła Patrycja Podsędek ze szkoły podstawowej w Bielawach, a trzecie Amelia Wiechno z SP w Bąkowie Górnym.

Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy Forum wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W tym roku nasi goście pod czujnym okiem młodzieży z naszej szkoły uczyli się wypiekać miodowe ciasteczka.

Forum tradycyjnie już towarzyszyły obchody Dnia Chleba. W holu szkoły powstało stoisko z różnymi gatunkami pieczywa.

- Uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły mieli możliwość spróbować chleba na naturalnym zakwasie, żytniego, razowego, orkiszowego z dodatkiem soi, słonecznika, dyni i wielu innych – dodaje przedstawicielka placówki oświatowej w gminie Zduny. - Podczas degustacji nieocenionym dodatkiem okazały się domowe powidła, masło, ser, smalec, ogórki i miód.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Francja podwyższy wiek emerytalny. Protesty na miarę żółtych kamizelek

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie