Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nakryć wielkanocny stół i udekorować mazurek? Oto inspiracje uczniów Gastronomika. W szkole trwają dni otwarte. GALERIA FILM

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W piątek 22 i w sobotę 23 marca znany łódzki Gastronomik, czyli Zespół Szkół Gastronomicznych ma dni otwarte. Warto przyjść i zwiedzić szkołę i zainspirować się świątecznymi pomysłami. Są wystawy i degustacje. Można też dowiedzieć się wszystkiego na temat oferty edukacyjnej tutejszego technikum i szkoły branżowej.

Dni otwarte Gastronomika - 22 i 23 marca 2024
Wystawa stołów okolicznościowych, warsztaty zdobienia mazurków, pokaz sztuki carvingu, konkursy tematyczne, kawiarenka, konferencja dotycząca zdrowego odżywiania i trybu życia – to tylko część atrakcji, jakie w piątek 22 marca i w sobotę 23 marca w godzinach 9-12 czekają na gości Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza. A wszystko to w ramach dnia otwartych. Można zwiedzić szkołę, obejrzeć specjalistyczne pracownie, porozmawiać z uczniami i nauczycielami.
- Zapraszamy przede wszystkim ósmoklasistów, przed którymi wybór szkoły ponadpodstawowej – mówi Zofia Wrześniewska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. - W piątek zaczęliśmy konkursem gastronomia Francji dla uczniów szkół podstawowych, podczas którego przygotowywali potrawy z motywem przewodnim, jakim był ser. Z kolei nasi uczniowie wzięli udział w konkursie tortów. Podczas konferencji „DAR - dieta aktywność relaks” promowaliśmy zdrowy tryb życia. Jest wystawa stołów wielkanocnych i okolicznościowych. Atrakcji wiele – warto nas odwiedzić.

A jaką ofertę kształcenia przygotował Gastronomik na przyszły rok szkolny?

- Czekamy na ósmoklasistów w dwóch typach szkół – w Technikum nr 4, gdzie będziemy otwierać cztery pierwsze klasy z zawodami: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług kelnerskich, a także w Szkole Branżowej I stopnia, gdzie kształcimy w zawodzie kucharza – dodaje Zofia Wrześniewska.

Lekkość, wiosna, nowoczesne formy, zieleń, kolory ziemi i wielkanocne akcenty
W tym sezonie proponujemy aranżacje bardzo stonowane z wykorzystaniem elementów, które już mamy w domu – mówi Iwona Wolska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Gastronomiku. - Kolory są raczej spokojne, ewentualnie kontrastowe. Takim jest modne teraz połączenie bieli z czernią. Uczniowie przygotowali stoły bardzo klasyczne – wielkanocne, zaręczynowe czy na uroczyste kolacje. Nie brak w nich tradycyjnych elementów – świeżych kwiaty, gałązek, drewna – wykorzystujemy to, co można znaleźć, przynieść z ogrodu.
Dekorację uzupełniają, nawiązujące do świąt symboliczne zajączki, jajka, palemki.

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki