W skrócie
Chrupiące frytki z batatów z piekarnika to absolutny hit. Taka zdrowsza wersja popularnej przekąski z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Mam dla ciebie przepis na taki smakołyk. Gotowe frytki z batatów możesz posypać serem, pietruszką lub podać z sosem czosnkowym z jogurtem. To także świetny dodatek do pieczonych pałek z kurczaka.
Ważna rada: nie zapominaj o wypłukaniu pokrojonych batatów. Wiele osób nie wie, że bataty, podobnie jak ziemniaki, należy po obraniu wypłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru skrobi, a frytki będą bardziej chrupiące i mniej nasiąkną tłuszczem.
Przepis na frytki z batatów
czas przygotowania: ok 1 godzina
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:
- 3 bataty,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki czosnku,
- szczypta chili.
Jak zrobić frytki z batatów?
- Obierz bataty, aż do intensywnie pomarańczowego koloru.
- Pokrój je na kształt frytek.
- Gotowe bataty wypłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na ok. 20 min.
- Osusz bataty ręcznikiem papierowym i przełóż do dużego naczynia, w którym można je będzie swobodnie wymieszać.
- W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną ( lub kukurydzianą) z przyprawami.
- Bataty polej olejem, tak by każdy kawałek był dokładnie natłuszczony
- Posyp całość przyprawami i ponownie wymieszaj.
- Ułóż połowę batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
- Piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
- W połowie pieczenia możesz je przekręcić na drugą stronę.
Zobacz także: Przepis na pieczoną gęś
Co to są bataty?
Bataty, zwane także patatami, wilcami ziemniaczanymi lub słodkimi ziemniakami, to warzywa sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w Polsce, ze względu na walory smakowe i ich wartości odżywcze. W uprawie jest około 400 odmian tego warzywa, w kolorze fioletowym, czerwonym, pomarańczowym i białym.
- Bataty są ciekawym zamiennikiem ziemniaków w naszej diecie. Ich zaletą jest to, że świetnie nadają do przygotowywania deserów. Są przykładem szerokich możliwości, jakie niesie spożywanie warzyw bulwiastych. Duże znaczenie ma również bogata wartość odżywcza tego egzotycznego produktu - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl)
Bataty stanowią źródło m.in.:
- wapnia
- witaminy C
- potasu
- beta-karotenu
- witamin z grupy B
Bataty posiadają bardzo podobną kaloryczność do ziemniaków, ale niższy indeks gimniczny - IG gotowanych ziemniaków to 65, a batatów 50.
Zobacz także: Czym jest kapsalon? Przepis na holenderskie danie dla miłośników kebabu. Zdradzamy tajniki przygotowania domowego fast foodu
Frytki z batatów to prawdziwy hit. Jak sprawić, by były ekst...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
kup najtaniej

EH Excellent Houseware Kamień do pieczenia pizzy na metalowej...
kup najtaniej

Kuchenprofi Trzepaczka Stal Nierdzewna/Silikon, 25 Cm (Ku1035041025)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym