Nasza Loteria

Idealny kotlet schabowy za każdym razem. Poznaj przepis na soczystą i chrupiącą porcję mięsa. Wiemy, jakich błędów nie popełniać

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić idealne schabowe? Zobacz, na kolejnych zdjęciach nasz przepis ze wskazówkami krok po kroku. Kliknij galerię.
Jak zrobić idealne schabowe? Zobacz, na kolejnych zdjęciach nasz przepis ze wskazówkami krok po kroku. Kliknij galerię. Katarzyna Puczyńska
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Mamy dla ciebie przepis i podpowiedzi, jak zrobić idealne kotlety schabowe. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis.

W skrócie

Idealnie soczysty, miękki kotlet schabowy z chrupiącą skórką to prawdziwy przysmak. Dla wielu to ulubiony obiad. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak przygotować perfekcyjne schabowe. Możesz je podać np. z zasmażaną kapustą lub mizerią. Warto przypomnieć, że Dzień Kotleta Schabowego przypada w kalendarzu świąt nietypowych 7 listopada. Szczególnie tego dnia można poświętować pysznym obiadem.

Przepis na kotlety schabowe

Czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 minut.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu,
  • 200 ml mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej.
  • 100 g smalcu,

Jak zrobić kotlety schabowe?

  1. Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
  3. Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek, listki laurowe i ziele angielskie.
  4. Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  5. Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
  6. Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  7. Rozgrzej smalec na patelni.
  8. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  9. Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  10. Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Błędy przy robieniu schabowych

Kotlety schabowe to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ubitych tłuczkiem do mięsa plastrów schabu obtoczonych w panierce z jajka, mąki oraz panierki z bułki tartej i smaży na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Na przygotowanie idealnego kotleta schabowego każdy kucharz i kucharka mają swoje metody. Warto jednak wiedzieć, jakich błędów unikać i jak właściwie usmażyć soczyste i miękkie kotlety.

Najczęściej popełniane błędy przy przyrządzając kotlety schabowe

  1. Nieodpowiednie mięso - kupując mięso na kotlety schabowe trzeba zwrócić uwagę na jego wygląd. Najlepiej wybrać mięso: soczyste, o różowej barwie, lekko wyczuwalnym zapachu, marmurkowe, czyli lekko przerośnięte tłuszczem, bez suchych brzegów. Schab ma być wilgotny, ale nie mokry.
  2. Nieświeże mięso - surowy schab, im dłużej leży w naszej lodówce, tym gorzej. Najlepiej usmażyć schabowe w dniu zakupu mięsa, ale jeśli musimy przechowywać je, to pamiętajmy, by zostawić schab w lodówce maksymalnie dwa dni, w temperaturze ok. 2 stopni Celsjusza.
  3. Płukanie mięsa pod kranem - to popularny nawyk, jednak bardzo często jest on przyczyną roznoszenia po naszej kuchni groźnych dla zdrowia bakterii. Myjąc schab pod bieżącą wodą bardzo często chlapiemy na blat i szafki. Jeśli już musimy umyć mięso, najlepiej nalać wodę do dużego garnka i w nim wypłukać schab. Następnie warto osuszyć mięso papierowym ręcznikiem.
  4. Brak osobnej deski do krojenia mięsa - to bardzo częsty błąd, który może stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego pamiętajmy: by uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami, zawsze używajmy do surowego mięsa osobnej, przeznaczonej tylko w tym celu, deski.
  5. Za cienkie kawałki - mięso na schab nie powinno być zbyt cienkie. Najlepsze są kawałki o grubości od 1,5 do 2 cm.
  6. Zbyt mocno roztłuczone mięso - nie można tłuc mięsa z całych sił, kotlety mogą się wtedy rozpaść. Tłuczka do mięsa warto używać delikatniej, mięso powinno być elastyczne i równej grubości.
  7. Mięso nieosolone - kotlety schabowe warto dobrze doprawić solą i pieprzem przed smażeniem. Idealnie, jeśli uda nam się na kilka godzin zamarynować schabowe w mleku z cebulą i przyprawami. Dzięki temu schabowe wyjdą miękkie i aromatyczne. Przed smażeniem należy je dokładnie osuszyć z mleka.
  8. Za mało lub za dużo panierki - kotlet schabowy panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Warto zrobić to dokładnie, by uzyskać równą panierkę na całej powierzchni mięsa. Ważne jest tu jednak wyczucie. Zbyt dużo wklepanej bułki tartej sprawi, że kotlet będzie ciężki w smaku.
  9. Smażenie na kiepskim oleju - schabowe najlepiej powinno smażyć się na dobrze rozgrzanym smalcu. Innym, równie dobrym rozwiązaniem jest smażenie kotletów na maśle klarowanym.
  10. Za mało rozgrzana patelnia - jeśli zaczniemy smażyć schabowe na zbyt mało rozgrzanej patelni, panierka zacznie odchodzić od mięsa, co nie tylko wygląda mało estetycznie, ale również spowoduje, że jej kawałki zaczną się przypalać.
Jak zrobić idealne schabowe? Zobacz, na kolejnych zdjęciach nasz przepis ze wskazówkami krok po kroku. Kliknij galerię.

Idealny kotlet schabowy za każdym razem. Poznaj przepis na s...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Idealny kotlet schabowy za każdym razem. Poznaj przepis na soczystą i chrupiącą porcję mięsa. Wiemy, jakich błędów nie popełniać - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki