Ile kosztuje masło? Jak zmieniały się ceny masła w województwie łódzkim w ciągu półtora roku? Kiedy było najdroższe [CENY]

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
W ciągu kilku miesięcy cena paczki masła wzrosła o 45 proc.
W ciągu kilku miesięcy cena paczki masła wzrosła o 45 proc. Pixabay/OpenClipart-Vectors
Ceny masła w naszych sklepach znów zaczynają bić niechlubne rekordy. Wiosną ubiegłego roku masło zaczęło drastycznie drożeć. Zimą ceny nieco spadły, ale znów zaczynają się podwyżki.

Coraz częściej mówi się o tym, że kostka masła o wadze 200 gram (standardowa paczka) może kosztować nawet 10 zł. Podobnie jak w zeszłym roku problemy, które wywindowały ceny, zaczęły się w Nowej Zelandii, która jest głównym eksportem mleka. W ubiegłym roku produkcja mleka była tam znacznie niższa, w tym roku ma być podobnie, a to m.in. za sprawą suszy.

Na dodatek na całym świecie od dłuższego czasu rośnie spożycie masła, a to także ma wpływ na jego ceny. Dietetycy mogą triumfować, gdyż przez lata tłumaczyli, ze masło jest znacznie zdrowsze od innych tłuszczów do smarowania pieczywa i okazuje się, że ludzie wreszcie im w to uwierzyli. Jak tłumaczy dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, duży popyt na masło został odnotowany m.in. w USA.

- Amerykanie zaczynają odżywiać się zdrowo, sięgają więc po masło - mówi dr Świetlik. - Wzrost spożycia masła odnotowano także w Chinach, gdzie społeczeństwo się bogaci. Również w Unii Europejskiej coraz częściej sięga się po masło. W Polsce również jemy więcej masła kosztem margaryny, a ma to związek między innymi z programem 500+.

Ceny masła w ubiegłym i tym roku zmieniały się bardzo drastycznie. By zobaczyć, kiedy było najtańsze a kiedy najdroższe, prosimy kliknąć w przycisk

Nie bez znaczenia są także spekulacje na rynku masła i nabiału. Coraz częściej i głośniej mówi się o tym, że ubiegłoroczne ceny tych produktów były efektem działań spekulantów. Bezpośrednich dowodów jednak brak.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gospodyni
A ja mam jeszcze krowę (dopóki Unija nie zakaże) i robię PRAWDZIWE masło. Kir, Ty chyba nie wiesz co piszesz.
G
Gogo
Zamiast podniecać się cenami dowiedzcie się łaskawcy dlaczego powszechną praktyką jest dodawanie do masła tłuszczów trans w ilości 2-3%. Pal licho ilość ale dlaczego nie ma tego w składzie masła. Może o tym napiszecie, bo ceny jakie są każdy widzi w sklepie. Drodzy redaktorzy ruszyć tyłki, do robty.
L
Leon
Kochani dziennikarze, nauczcie się wreszcie pisać po "polskiemu"
D
Degusto
I znowu bedzie jak za komuny , tani chlebek z margarynka... postęp ??? A może podstęp ???
k
kir
Naturalny smak bez chemii samo zdrowie i bez oszustwa najlepsze w Polsce bywało w pałacu prezydenckim polecam
k
koneser
Najlepsze masło jest w Ozorkowie produkowane w mleczarni. Nazywa się Królewskie. Spróbuj to nie zjesz nigdy więcej innego
Dodaj ogłoszenie