Imber po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler: kuchnia żydowska zamiast podhalańskiej. Jak zmieniła się restauracja Imber w Łodzi?

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Sylwia i Ireneusz Kuśmierczykowie Dariusz Pawłowski
Kolejny łódzki lokal przeszedł "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler. Restauracja Imber, mieszcząca się w podwórku kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 43, oferuje obecnie nowoczesną kuchnię żydowską i łódzką. Wcześniej w tym samym miejscu proponowano dania inspirowane smakami Podhala...

Przeobrażenie lokalu w restaurację serwującą kuchnię żydowską wydaje się tym bardziej naturalne, gdy uświadomimy sobie, że Imber umiejscowił się w chronologicznie pierwszej secesyjnej kamienicy w architekturze Łodzi - należącej na przełomie XIX i XX wieku do Oszera Kohna.

- Restaurację otworzyliśmy w czerwcu 2019 roku, moim pomysłem była kuchnia podhalańska, sprowadzaliśmy produkty z tamtej części kraju, lokal nazwaliśmy Gargoły - opowiada Sylwia Kuśmierczyk, która wraz z mężem, Ireneuszem, prowadzi restaurację. - Okazało się, że czegoś brakowało i przyszedł taki moment, że zaczęły się kłopoty finansowe. Pod koniec lutego tego roku zgłosiłam naszą restaurację do programu Magdy Gessler. Na początku marca przeszliśmy casting, a potem wszystko zatrzymała epidemia koronawirusa. Produkcja przedsięwzięcia odezwała się do nas, gdy zaczęto luzować obostrzenia i tak przeszliśmy "Kuchenne Rewolucje".

Śladem dawnego klimatu lokalu jest słony sernik paschalny z bryndzy, wzbogacony teraz o bakalie i sos karmelowy. - To autorski przepis mojej żony, podkręcony przez Magdę Gessler - wyjaśnia Ireneusz Kuśmierczyk. W nowym menu znalazły się m.in. korzenny tatar ze śledzia z piernikiem, chala burger z baraniny podawany w chałce, szakszuka, barani bulion z pieczonymi warzywami, pulpety z baraniny oraz pierogi z baraniną. Wkrótce mają się pojawić czulent w wersji mięsnej, z wołowiną i wegetariańskiej czy śledzie smażone.

- Gdy zaczęliśmy z panią Magdą Gessler budować menu, nigdy bym nie pomyślała, że to dania kuchni żydowskiej - przyznaje Sylwia Kuśmierczyk. - A to są potrawy bardzo aromatyczne, pełne przypraw i ziół, odkryciem dla nas był kmin rzymski. Praca ciągle trwa, jeszcze dopracowujemy naszą kartę. Chcemy naszą ofertę w dużej mierze skierować do ludzi młodych.

Odcinek "Kuchennych Rewolucji" z udziałem restauracji Imber powinien zostać wyemitowany jesienią. Właściciele lokalu przyznają, że udział w programie wymagał dużo zaangażowania. - Były płacze, kłótnie, emocjonalnie nie było łatwo, ale efekt jest naszym zdaniem udany - podkreśla Ireneusz Kuśmierczyk. Współwłaścicielka lokalu dodaje zaś: - Nie żałuję zmiany, która nastąpiła. Uważam, że teraz wszystko jest spójne: od budynku po kuchnię. Pani Magda dała nam impuls i wskazała kierunek.

Zmienił się również wystrój lokalu, pojawiły się egzotyczne dywany na ścianach, lustra, dużo świec i napisy w języku hebrajskim. Na zewnątrz zaaranżowano przestronny ogródek z parasolami i donicami pełnymi roślin.

W centrum Łodzi pojawiły się też kolejne lokale. Tuż przed wprowadzeniem ograniczeń związanych ze stanem epidemii, w podwórku kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 89 otworzyła się Ramenownia by Susharnia, serwująca ramen w pięciu odsłonach. Przy ul. Piotrkowskiej 31 otwarto pierwszy oddział wrocławskiej sieci Krasnolód - w lodziarni proponowane są sezonowe smaki, w tym będące ukłonem w stronę łodzian lody o smaku nasze żulika. Przy ul. Struga 4 rozpoczął działalność lokal sieci pizzerii Mariano Italiano, a przy ul. Piotrkowskiej 152, naprzeciw hotelu Hilton - bistro Breadnia 2. Przy ul. Struga 4 powstał też butik Mała Czarna, w którym oprócz zaopatrzenia się w ubrania polskich marek można się napić kawy.

Hit TVN - serial "Usta usta" - wraca do TV!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewolucje

"Po co talent, po co szkoła - ja pozować będę goła!"

https://expressilustrowany.pl/lara-gessler-bez-ubran-o-swicie-na-ulicy-w-warszawie-corka-magdy-gessler-w-artystycznej-sesji-zdjecia/ar/c13-15074406

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3