Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inauguracja projektu ERA Smaku w starostwie w Radomsku. Będą wspierać lokalnych producentów żywności. ZDJĘCIA

Małgorzata Kulka
Małgorzata Kulka
Inauguracja projektu ERA Smaku w starostwie w Radomsku
Inauguracja projektu ERA Smaku w starostwie w Radomsku M. Kulka

,,Jesteś tym, co jesz” - to hasło przyświeca idei promowania lokalnych producentów dobrej zdrowej żywności oraz miejscowych gospodarstw w ramach projektu "ERA SMAKU” stworzonego przez pracowników Starostwa Powiatowego w Radomsku.

W inauguracji projektu, która odbyła się w środę (5 kwietnia) w starostwie uczestniczyła m. in. wicestarosta Małgorzata Lewandowska, członkowie Zarządu Powiatu Fabian Zagórowicz i Michał Koski oraz radni powiatowi: Irena Bareła, jednocześnie lekarz i propagator zdrowego trybu życia i Tomasz Kaczmarek, kierownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Radomsku. Na wydarzenie zaproszono także Janusza Ciesielskiego, dyrektora łódzkiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Kamila Gniatkowskiego. Przede wszystkim jednak na spotkanie licznie przybyli producenci żywności z terenu całego powiatu radomszczańskiego.

Projekt ,,ERA SMAKU” to przedsięwzięcie mające na celu promocję i wsparcie lokalnych producentów żywności miejscowych gospodarstw, ale także – wszystkich mieszkańców naszego powiatu, którzy dzięki temu będą mieli lepszy dostęp do zdrowej żywności – podkreśla Wicestarosta Małgorzata Lewandowska.

Dotychczas do projektu przystąpiło 30 lokalnych producentów rolno-spożywczych.

Dzięki projektowi ,,ERA SMAKU” rolnicy i producenci z powiatu radomszczańskiego zostaną zjednoczeni pod wspólnym szyldem. Chodzi o stworzenie silnego, lokalnego, na ten moment nieformalnego związku sektora rolno – spożywczego, co w efekcie powinno przyczynić się m. in. do skrócenia łańcucha dostaw, wspierania lokalnych rolników, ochrony bioróżnorodności oraz poprawy stanu zdrowia mieszkańców powiatu radomszczańskiego i rozwoju gospodarki naszego powiatu. Jest to szansa szczególnie dla drobnych producentów, którzy będą mieli możliwość bezpośredniego kontaktu i sprzedaży swoich produktów. Projekt jest takie ukłonem w stronę klientów, ponieważ dostarczając informacje o możliwości zakupu świeżych, zdrowych produktów, bez dodatków ulepszaczy czy konserwantów sprosta wymaganiom dzisiejszych, coraz bardziej świadomych konsumentów.

- ,,ERA SMAKU” to świetny pomysł. Mam nadzieję, że nasz współpraca będzie się rozszerzała. Wolimy sprzedawać nasze produkty na lokalnym rynku – podsumowała Roma Kluska, producentka miodów.

Inicjatywa łączy lokalnych wytwórców i nabywców, dzięki czemu wyeliminować można pośredników, przyczyniając się w ten sposób do zmniejszenia kosztów po obu stronach.

Jak informują pracownicy Biura Promocji i Rozwoju Powiatu starostwa, którzy opracowali i koordynują projekt, jego istotą jest także uświadomienie mieszkańcom powiatu, że żywność, która produkowana jest według tradycyjnych receptur, bez ulepszaczy i zbędnych środków chemicznych z lokalnych grządek, pól i hodowli posiada unikalny, niepowtarzalny smak oraz walory zdrowotne, a producenci z terenu powiatu radomszczańskiego to profesjonaliści, którzy z troską i dbałością wytwarzają naturalną, zdrową i bezpieczną żywność, posiadającą odpowiednią wartość odżywczą.

Platformą informacyjną projektu jest ,,ERA SMAKU” jest strona internetowa, pod taką samą nazwą, utworzony zostanie też fanpage na FB, który również stanie się źródłem informacji o lokalnych produktach, a także atrakcyjną formą promocji tego przedsięwzięcia i producentów, którzy do niego przystąpią.

Producent lokalny, który zdecyduje się na udział w projekcie, otrzyma bezpłatną, profesjonalną, wizytówkę swojej firmy i produktów, która będzie zamieszczona na nowo powstałej stronie internetowej www.erasmaku.pl., koordynowanej i administrowanej przez pracowników Biura Promocji. Dzięki temu konsument uzyska informację o lokalnych rolnikach i producentach żywności, a poprzez zamieszczone w serwisie dane teleadresowe w łatwy i szybki sposób skontaktuje się telefonicznie lub mailowo z wytwórcami oraz uzyska informację o bieżącej ofercie.

Projekt ERA Smaku ma na celu funkcję edukacyjną, wspierającą i integracyjną. W ramach jego realizacji zaplanowane zostaną przedsięwzięcia zarówno dla mieszkańców powiatu radomszczańskiego, jak i samych producentów.

Wśród uczestników projektu ERA Smaku są także Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu radomszczańskiego, których działalność doskonałe wpisuje się w założenia przedsięwzięcia. Przygotowanie tradycyjnych potraw z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów na rodzinne uroczystości czy organizacja przyjęć i innych wydarzeń to tylko niektóre z przykładów usług oferowanych przez lokalne stowarzyszenia i organizacje.

Nazwa ERA Smaku nawiązuje do prowadzonego od 2019 roku przez Starostwo Powiatowe w Radomsku projektu ERA Travel. Te dwie inicjatywy połączyło wspólne hasło „ … i jesteś na dobrej drodze” – na drodze do dobrego zdrowia jako głównego wyznacznika jakości życia. Partnerem projektu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki