Spis treści
Cebula - właściwości zdrowotne i odżywcze
Cebula znana jest w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Poza tym wykorzystywana jest też jako środek leczniczy. Medycyna ludowa mówi, że cebula była wykorzystywana między innymi na bóle reumatyczne, problemy trawienne i przede wszystkim na przeziębienie.
Cebula jest bogata w:
- witaminę C
- magnez
- potas
- krzem
- cynk
- fosfor
- substancje bakteriobójcze
Oznacza to więc, że cebula ma minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu i działa na różne infekcje i choroby. Co ciekawe naukowcy odkryli, że cebula może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Na jakie schorzenia działa cebula?
Cebula ma działanie rozrzedzające krew. Dzięki temu może skutecznie zapobiegać zakrzepom. Dzięki dużej zawartości potasu obniża ciśnienie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Cebula jest też dobra na problemy trawienne i przeciwdziała zaparciom.