MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jakie burgery lubią Polacy? Uber Eats przygotował podsumowanie trendów dotyczące jednej z ulubionych potraw Polaków

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Jakie burgery lubią Polacy? Uber Eats przygotował podsumowanie trendów
Jakie burgery lubią Polacy? Uber Eats przygotował podsumowanie trendów Materiały prasowe
28 maja obchodzony jest Dzień Burgera! Uber Eats z tej okazji przygotował podsumowanie trendów dotyczące jednej z ulubionych potraw Polaków. Za pomocą platformy zostało sprzedane 1468 ton burgerów w Polsce! Jak wynika z danych, aż 90% wszystkich zamówień mieszkańców Łomży, stanowi jedna z odmian tej potrawy! Co jeszcze wiadomo o upodobaniach Polaków dotyczących burgerów? Sprawdźcie!

Ile burgerów je się w Polsce?

Jak wynika z danych Uber Eats, użytkownicy platformy zamówili ponad blisko 1468 ton burgerów, czyli prawie 4 tony dziennie! Waga ta jest równa 52 stołecznym autobusom miejskim mogącym pomieścić nawet 135 osób. W przeliczeniach na godzinę przypada 167,k kilograma burgerów, czyli tyle, ile waży przeciętny motocykl. W porównaniu do 2021 roku jest to wzrost o 6%.

Najbardziej popularnymi burgerami zamawianymi w Polsce są cheeseburgery oraz hamburgery. Kanapki bezmięsne stanowią zaledwie ułamek wszystkich zamówień, ale w porównaniu do 2021 roku, liczba zamówień wegańskich i wegetariańskich burgerów wzrosła o 9%.

Czy w Polsce je się burgery z majonezem?

Jak się okazuje z analizy Uber Eats, majonez jest zarówno jednym z najbardziej, jak i najmniej lubianych dodatków do kanapek. Najczęściej dodawanymi składnikami do burgerów są ketchup, ser, pikle oraz bekon, a najmniej lubianymi pomidory, cebula, sos BBQ oraz majonez.

Kiedy najczęściej zamawiane są bugery?

Ponad 85% wszystkich zamówień na platformie realizowanych jest między 12 a 23. 10% zamówień jest "na śniadanie", a 5% dotyczy zamówień między 23 a 9. Najczęściej zamawiane są w soboty (18 proc. zamówień) a najrzadziej - w niedziele (niespełna 12 proc. wskazań).

Gdzie w Polsce je się najwięcej burgerów?

Jak wynika z danych Uber Eats, mieszkańcy Łomży szczególnie umiłowali sobie burgery - aż 90% wszystkich zamówień na platformie Uber Eats stanowiła właśnie ta potrawa. Dla porównania: w Warszawie, Krakowie oraz w Trójmieście, soczyste kanapki stanowią około ⅓ zamówień. Jeśli chodzi o największe zamówienie z burgerowni, to zdecydowanym rekordzistą jest użytkownik z Warszawy - dostarczony do niego wraz z jedzeniem paragon zawierał aż 172 pozycje, co może świadczyć o wielkości imprezy.

Na duży apetyt z kolei najlepiej jest przygotowany opolski lokal “Western Tortilla”. W jego menu znajduje się bowiem 560 gramowy “Podwójny Burger Wołowy”, o łącznej wadze zestawu z frytkami 880 gramów. Wśród ciekawostek dostępnych na platformie w oczy rzucają się także burgery sushi, czyli nietypowa fuzja kuchni japońskiej i amerykańskiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki