Wysiew nasion na zdrowe sadzonki jest bardzo prosty. Wystarczy ziemia, małe doniczki i nasiona. Do każdego pojemnika wkładamy po jednym nasionku i delikatnie przysypujemy ziemią. Spryskujemy wodą i ustawiamy z zacisznym, słonecznym miejscu. Pamiętajmy, żeby nie dopuścić do przesuszenia gleby, bo nasiona nie wzejdą.
Warto też przyjrzeć się siewkom, które zrobiliśmy wcześniej. Zdarza się, że wczesne siewki nadmiernie się wyciągają tzn. wypuszczają bardzo długie łodygi, na końcu których pojawiają się liście. To oznacza, że roślina miała zbyt ciemno i szukała światła. Możemy takie sadzonki jeszcze uratować. Trzeba jednak poczekać aż roślina wypuści kolejne dwa listki. Kiedy na łodydze będą już cztery przygotowujemy większe doniczki i pikujemy. Tyle tylko, że do ziemi wkładamy całą łodygę aż po pierwsze liście. Łodyga w ziemi się ukorzeni i wzmocni całą roślinę, która będzie rosła dalej.
Taka sytuacja może dotknąć każdej siewki, bo nie zawsze w domowych warunkach możemy zapewnić roślinie odpowiednią ilość światła. Wystarczy zachować spokój i po prostu przepikować siewki do większych doniczek. Kiedy przyjdzie czas na przesadzanie nasze siewki zmienią się w silne sadzonki. Warto się zastanowić, czy będziemy je przesadzać do gruntu, czy uprawiać w doniczkach.
W pierwszym wypadku rośliny narażone są na warunki atmosferyczne, które nie zawsze im sprzyjają. Posadzone w doniczkach można przenieść na czas silnych wiatrów, ulewy lub nadmiernego cienia. Warto pamiętać, że jadalne sadzonki w doniczkach ozdobią nie tylko ogród, ale również parapet, balkon, taras. Na dodatek samodzielnie wyhodowana żywność to ogromna satysfakcja.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?