Czerwiec
Rozpoczynamy wysiew późnych kwiatów dwuletnich, takich jak dziewanna, dzwonek ogrodowy, niezapominajka, prawoślaz. Dziewanny i dzwonki siejemy od razu na stałym miejscu, pozostałe na gruntowym rozsadniku. Siew tych gatunków można kontynuować aż do końca lipca, aby przed nadejściem zimy siewki zdążyły się dobrze ukorzenić i w przyszłym roku mogły wydać kwiaty.
Na początku miesiąca siejemy buraki ćwikłowe, kalarepę i ogórki na późny jesienny zbiór. Aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów, dosiewamy fasolkę, koper, rzodkiewkę i sałatę. Pod koniec miesiąca można jeszcze dosiać marchew na zbiór jesienny i przechowywanie zimowe.
Czerwiec jest pracowitym miesiącem dla uprawiających warzywa. Trzeba je regularnie podlewać, odchwaszczać i doglądać, czy nie są atakowane przez szkodniki i choroby. Palikujemy też pomidory (za wyjątkiem odmian karłowych) i usuwamy im boczne pędy wyrastające w kątach liści.
W tunelach można już zbierać brokuły, kalafiory i kapusty wczesne. Z warzyw gruntowych dojrzały do zbioru wczesne buraki ćwikłowe, kalarepy, sałaty, szpinak i rzodkiewki.
W ogrodzie ozdobnym usuwamy przekwitłe kwiatostany rododendronów i lilaków. Gdy liście tulipanów zaschną, wykopujemy i rozdzielamy ich cebule. Suszymy je w przewiewnym pomieszczeniu, aby ponownie zakopać pod koniec sierpnia lub we wrześniu.
Rozmnażamy przez podział kępy bylin, które już przekwitły, takie jak gęsiówki, pierwiosnki, żagwiny.
W czerwcu szybko rośnie trawnik. Należy go kosić nie rzadziej niż raz na 10 dni. W tym okresie warto dokarmić murawę nawozem wieloskładnikowym i podlewać ją w okresach suszy.
Lipiec
Na początku lipca wysiewamy na rozsadniku bratki, przeznaczone do jesiennego kwitnienia. Aby zakwitły dopiero na wiosnę przyszłego roku, trzeba z wysiewem poczekać do początku sierpnia.
W drugiej połowie lipca kończymy zbiory truskawek. Zaraz potem ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów nad ziemią.
Po zebraniu owoców wykonujemy cięcie prześwietlające wiśni i czereśni. Można to zrobić również w sierpniu. Podpieramy obsypane owocami gałęzie jabłoni, grusz i śliw, aby się nie wyłamały.
Nadszedł okres zbioru wielu warzyw. Czosnek wyrywamy, zanim jego szczypior całkiem zaschnie, a cebulę, gdy jej liście zupełnie pożółkną. Zbieramy sukcesywnie marchwie, pietruszki, selery i pory. W miarę dorastania zbieramy też wczesne kalarepy, letnie brokuły i kalafiory, fasolkę szparagową. Pod koniec lipca kończy się zbiór wczesnych i średnio wczesnych kapust.
Raz na trzy, cztery lata w początkach lipca wykopujemy cebule kwitnących wiosną czosnków, narcyzów, szachownic i innych roślin cebulowych. Cebule hiacyntów powinniśmy wykopywać co roku. Wszystkie wykopane cebule przeglądamy, odrzucając porażone chorobami. Zdrowe przechowujemy, aby posadzić je znów jesienią.
Sierpień
W pierwszych dniach sierpnia warto wysiać poplony na zbiór jesienny: koper, kapustę pekińską, rzodkiew, szpinak, sałatę masłową.
Od drugiej połowy sierpnia rozpoczynamy sadzenie roślin cebulowych kwitnących wiosną: cebulic, hiacyntów, krokusów, lilii, narcyzów, szafirków, śnieżyczek, tulipanów itp.
Druga połowa sierpnia jest też ostatnim okresem na dzielenie i przesadzanie przekwitłych już kęp bylin, gdyż zostaje jeszcze wystarczająco dużo czasu na ich ukorzenienie się w nowym miejscu przed zimą.
Wysadzamy na miejsca stałe siewki roślin dwuletnich uzyskane z nasion wysianych w czerwcu. Dotyczy to m.in. stokrotek i goździków brodatych.
Po raz ostatni strzyżemy żywopłot, aby rany zdążyły się przed zimą zabliźnić, a młode pędy - zdrewnieć.
Kończymy nawożenie trawnika. Nawożenie w późniejszym terminie mogłoby przyczynić się do gorszego zimowania darni. W dalszym ciągu regularnie kosimy murawę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?