Spis treści
Idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Do produktów mlecznych zalicza się m.in. mleko, jogurty, maślankę, kefir, śmietanę i sery.
Kefir idealny do młodych ziemniaków
Kefir to sfermentowany napój wytwarzany na bazie mleka i ziaren kefirowych (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego). Jego nazwa ma pochodzić od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka), pisze Gabriela Fedyk, Strona Zdrowia.
W mleczarniach najczęściej proces polega na połączeniu mleka pasteryzowanego po fermentacji, grzybków kefirowych i czystych kultur bakterii. Kiedyś fermentację przeprowadzano w beczkach. Historia pierwszego kefiru jest dość odległa, jako pierwsi mogli się nim raczyć starożytni mieszkańcy Kaukazu.
Powstaje z różnych rodzajów mleka – krowiego, owczego, koziego. Czy każdy może sięgać po ten mleczny produkt? Osoby z alergią na mleko i cukrzycy powinni unikać kefiru, szczególnie tego owocowego z dodatkami, z kolei osoby z nietolerancją laktozy mogą go spożyć, ale w ograniczonych ilościach.
W kuchni kefir sprawdzi się jako napój chłodzący w upalne dni, dodatek do obiadu, ogórków lub baza do placków i ciast.
Zobacz więcej: Najlepsze przepisy z kefirem. Poznaj 5 przysmaków nie tylko na obiad. Oto lekkie, tanie i smaczne pomysły z orzeźwiającym napojem
Maślanka wyjdzie na zdrowie
O maślance mówi się, że to mleczny superfood. Wspiera pracę jelit, wzmacnia kości i świetnie nawadnia. Dostarcza też witamin i składników odżywczych, jak wapń czy magnez.
Jak sama nazwa wskazuje, powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu masła, tłuszcz oddziela się od kremowej konsystencji. Podobnie, jak kefir, może być sprzedawana w tradycyjnej formie lub wzbogacona smakowo. Produkt mleczny można wykorzystać jako napój lub bazę do smoothie, sosu lub omleta.
Kefir a maślanka. Czym jeszcze się różnią?
Oprócz sposobu powstawania, można zauważyć kilka różnic między kefirem a maślanką. Przede wszystkim smak – ten pierwszy jest kwaśny, w maślance wyczuwa się nuty kremowości i słodkości. Kefir ma też więcej kalorii, co jest istotne przy ustalaniu różnych diet. W przypadku maślanki ważna jest konsystencja, jest gęstsza, dlatego ma więcej zastosowań w świecie kulinarnym.
To, jaki finalnie produkt trafi do koszyka, zależy od preferencji klienta. Oba fermentowane przysmaki korzystnie wpływają na zdrowie, o czym co roku przekonuje Polska Izba Mleka.
Aby mieć zdrowe jelita, należy prowadzić zdrowy tryb życia i odpowiednio się odżywiać. Ważne są m.in. aktywność fizyczna, spożywanie owoców i warzyw, które stanowią podstawę diety człowieka, a także produkty mleczne, które powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie – zwłaszcza te fermentowane, czyli jogurt, kefir, maślanka, widnieje w jednej z publikacji na stronie PIM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?