Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolejki po chleb i świeże warzywa. Miasto opustoszało, ale wypełniły się ryneczki, targowiska i małe sklepiki w Łodzi ZDJĘCIA

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Grzegorz Galasiński
Kolejka po chleb, czy tłum łodzian przed stoiskami na osiedlowych ryneczkach to typowe obrazki jakie w całej Łodzi można spotkać w piątkowe przedpołudnie. Wiele osób na ostatnią chwilę zostawia kupno świeżego pieczywa, czy zieleniny jak natka, czy koperek.

Choć sklepy dużych sieci mają półki wypchane towarami po brzegi, to jednak łodzianie lubią pewne rzeczy kupować w małych, osiedlowych sklepikach i na ryneczkach. Warzywno - owocowe stragany przyciągają atrakcyjną ofertą.

zobacz galerię

I choć nie różni się ona od tej w supermarkecie, a często wcale nie jest tańsza, to jednak ma opinię atrakcyjniejszej i jakościowo i cenowo. Najlepszym przykładem są choćby zwykłe pęczki zieleniny, bez której dania wielkanocne nie mogą się obejść.

Za szczypiorek, koperek, czy natkę zapłacimy 2-3 zł (w supermarkecie 1,70-2,20 zł). Różni je nie tylko cena, bo na rynku dostaniemy pęczki nawet trzy razy grubsze niż te w supermarkecie, bez foliowego opakowania, w szczycie świeżości. Z kolei ziemniaki, podstawowy produkt w polskiej kuchni na rynku kosztują 2-2,5 zł za kilogram. O cenie decyduje wielkość bulw ziemniaków i odmiana. W supermarketach zwykle mamy do wyboru konfekcjonowane ziemniaki opisywane jako kremowe, sałatkowe, do pieczenia itd. w workach po 2,5 kg i w cenie 10 zł. Tradycyjne ziemniaki (bez określenia odmiany) na wagę to wydatek 3 zł za kilogram.

Nie bez znaczenia w rytuale przedświątecznych zakupów na osiedlowym ryneczku lub targowisku po sąsiedzku jest aspekt towarzyski. Sprzedawca chętnie doradzi co wybrać, opowie smak jabłek, czy gruszek, wskaże najlepszą kapustę na gołąbki, czy bigos. Na dodatek wielu sprzedawców to producenci sprzedawanych przysmaków, co wpływa na lepszy odbiór warzyw, czy owoców, a również na ich smak i jakość.
Jedyną wadą zakupów na targowisku jest dostęp do terminali płatniczych. Choć coraz więcej stoisk jest w nie zaopatrzone, to jednak na zakupy na ryku zawsze trzeba się wybrać z gotówką.

Oto ceny warzyw, owoców i... drobiu na Górniaku (piątek 29 marca)

  • Ziemniaki (denar, gala, bryza) 2-2,5 zł za kilogram, 30-35 zł za worek 15 kg
  • rzodkiewki 2,5-3 zł
  • chrzan 16 zł
  • sałata masłowa 5-6 zł
  • kapusta 5 zł
  • seler 8-9 zł
  • burak 3 zł
  • kalafior 10 zł
  • papryka 10 zł
  • awokado 3,5 zł
  • pieczarki 10-12 zł
  • pietruszka 6-7 zł
  • por 2 zł za sztukę
  • ogórek zielony 6 zł
  • czosnek 2,5 zł
  • pomidory 12 zł, malinowe 20 zł
  • kapusta biała 6-8 zł
  • jabłka 2,5-3,5 zł
  • szara reneta 5 zł
  • mutsu 3-4 zł

Na rynku można też kupić drób z własnego uboju (mimo zakazu sprzedaży mięsa poza wyznaczonym targowiskiem)

  1. kaczka lub kogut mięsny brojler 110 zł za sztukę
  2. kogut 80 zł
  3. kura 30 z
od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kolejki po chleb i świeże warzywa. Miasto opustoszało, ale wypełniły się ryneczki, targowiska i małe sklepiki w Łodzi ZDJĘCIA - Express Ilustrowany

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki