Kontrola w łódzkich sklepach: co czwarty artykuł mleczny miał złą jakość

Alicja Zboińska
Co czwarty zbadany artykuł mleczny miał złą jakość
Co czwarty zbadany artykuł mleczny miał złą jakość Piotr Kostrzewski
Za dużo tłuszczu, za mało białka - co czwarte przebadane w naszych sklepach masło, serek i twaróg ma złą jakość. Tak przynajmniej wynika z kontroli, którą w ostatnim czasie przeprowadzili inspektorzy handlowi z województwa łódzkiego. Zastrzeżenia wzbudziły m.in. towary ze spółdzielni mleczarskich z Łódzkiego, ale także artykuły, wyprodukowane w Wielkiej Brytanii i sprowadzone do naszych sklepów.

Inspektorzy przebadali 107 partii mleka i przetworów mlecznych, które były dostępne w dwóch hurtowniach i 18 sklepach. Złą jakość wykryli w co czwartym zbadanym przetworze mlecznym.

- W trzech partiach odkryto podwyższoną zawartość tłuszczu, a w dwóch obniżoną zawartość białka - czytamy w raporcie Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi.

Za dużo tłuszczu inspektorzy znaleźli m.in. w maśle ekstra, które wyprodukowała firma Masmal Dairy z Grudziądza. Zgodnie z deklaracją, w 200-gramowej paczce miało być 82% tłuszczu, a faktycznie było 84%. Podobnie było z masłem solonym z pasteryzowanego mleka koziego, które zostało wyprodukowane w Wielkiej Brytanii. Testy wykazały, że zamiast 85% tłuszczu w maśle tym było go 88,2%.

Zbyt tłusty okazał się także serek twarogowy deserowy czekoladowy, który wyprodukowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ozorkowie.

Serek miał zawierać - zgodnie z deklaracją - 5% tłuszczu, a faktycznie zawierał 6,7%.

Producenci podpadli także za zbyt małą ilość białka w swoich wyrobach.

- W bułgarskim białym serze szopskim owczym deklarowano 22 gramy białka, a stwierdzono 14 gramów - głosi raport Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi. - W twarogu pełnotłustym klasy pierwszej deklarowano 17,7 grama białka, a stwierdzono 13,1 grama białka.

Bułgarski ser trafił do sklepów w naszym regionie za pośrednictwem firmy Varna z miejscowości Wilga. Twaróg pełnotłusty wyprodukowała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie.

Inspektorom podpadła również śmietana, która zawiera 12 procent tłuszczu, wyprodukowana przez firmę PPH Zarębski z Ksawerowa. Na opakowaniu znalazła się bowiem informacja, że jest ona naturalnie gęsta, tymczasem w składzie znaleziono żelatynę wieprzową i skrobię modyfikowaną, czyli substancję zagęszczającą.

Właściciele i osoby zarządzające firmami produkującymi nabiał wyjaśniają wyniki kontroli z Wojewódzkim Inspektoratem Inspekcji Handlowej w Łodzi. Taką informację przekazano nam w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ozorkowie.

Swoje stanowisko WIIH przedstawiła też Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie.

- Wartości odżywcze nie są podawane jednoznacznie - mówi Halina Śliwka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie. - Zależy to od wielu czynników, m.in. od sezonowości, od mleka. Dlatego na naszych opakowaniach podajemy wartości średnie, inspektorzy chcą natomiast, by były one konkretne i jednoznaczne.

Inspektorzy handlowi po przeprowadzeniu kontroli nałożyli cztery mandaty na łączną kwotę 1300 zł.

W stosunku do trzech producentów zostało wszczęte postępowanie, które może skończyć się nałożeniem kar za sprzedaż produktów złej jakości. Postępowanie to jeszcze się nie zakończyło.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

..
co to dla dużej wytwórni 1.300 zł
S
Sól drogowa
I potem się dziwią, że Rosja, Czechy i inni nie wpuszczają do siebie z powodów jakościowych naszych produktów rolnych.
l
lorax
Nie dobrze bo to znaczy że dodają do produktu tłuszcz innego pochodzenia.
k
konsument
To chyba dobrze ,że zawartość tłuszczu w maśle jest większa.
K
Krzychu
Ja wszystko rozumiem, ale oskarżanie masła o zbyt dużą zawartość tłuszczu, to szczyt kulinarnej ignorancji. Do książek !
.
trzymam kciuki za inspektorów
Dodaj ogłoszenie