Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Śledzie, karpie i inne rybne frykasy – bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii. Jednak nie każdy powinien jeść ryby, zarówno w święta, jak i na co dzień. Głównym przeciwskazaniem jest alergia na ryby, jednak także osoby cierpiące na dnę moczanową czy migreny, powinny zrezygnować ze spożywania niektórych gatunków.

Spis treści

O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych schorzeniach, decyduje nie tylko jej gatunek, ale także sposób przyrządzenia.
O tym, czy dana ryba nadaje się do jedzenie przy niektórych schorzeniach, decyduje nie tylko jej gatunek, ale także sposób przyrządzenia. gpointstudio/Pexels

Komu mogą szkodzić ryby?

Ryby cenione są przede wszystkim ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu EPA (eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy). Większość z nich jest również bogata w dobre jakościowo łatwo przyswajalne białko oraz witaminy takie jak A, E i D, a także składniki mineralne.

Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi. Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, kto i kiedy powinien zrezygnować lub ograniczyć jedzenie ryb

Alergia na ryby. Jakie ryby uczulają?

Jak podaje American College of Allergy, Asthma & Immunology:

W przeciwieństwie do innych alergii pokarmowych, które zwykle obserwuje się po raz pierwszy u niemowląt i małych dzieci, alergia na ryby może ujawnić się dopiero w wieku dorosłym. W jednym z badań aż 40 procent osób zgłaszających alergię na ryby nie miało problemów z rybami, dopóki nie osiągnęli wieku dorosłego.

Uczulić mogą wszystkie ryby płetwiaste np. dorsz, tuńczyk czy łosoś, jak i owoce morza. Nie oznacza to jednak jednoczesnej alergii na ryby i skorupiaki. Osoba uczulona na jeden rodzaj ryb może bezpiecznie jeść inne gatunki. Warto omówić z alergologiem, które odmiany mogą być bezpieczne do spożycia, aby uniknąć zupełnego wykluczenia ryb z codziennej diety.

Wśród objawów alergii na ryby wymieniane są:

  • pokrzywka lub wysypka skórna,
  • nudności, skurcze żołądka, niestrawność, wymioty i/lub biegunka,
  • zatkany nos lub katar i/lub kichanie,
  • bóle głowy.
  • astma,
  • wstrząs anafilaktyczny(rzadziej), potencjalnie zagrażająca życiu reakcja, która upośledza oddychanie i może spowodować wstrząs w organizmie.

Źródło:Fish ACAAI

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy - Strona Zdrowia

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki