Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę bez pieczenia. Różowy kolor przykuwa uwagę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kulki mocy z dodatkiem sproszkowanych malin to zdrowa i szybka przekąska. Dzieci będą zachwycone kolorem deseru.
Kulki mocy z dodatkiem sproszkowanych malin to zdrowa i szybka przekąska. Dzieci będą zachwycone kolorem deseru. Ulrika Pousette
Maliny i czekolada to niezawodne połączenie składników. Proszek malinowy na pralinach wygląda efektownie, świetnie smakuje i w dodatku jest niezwykle zdrowy. Można też obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub innej ulubionej posypce. Podpowiadamy przepis na czekoladowe kulki z malinami.

W skrócie

Kulki czekoladowe z dodatkiem proszku malinowego to niemal ekspresowa i bardzo prosta słodka przekąska. Deser nie wymaga pieczenia ani użycia profesjonalnych narzędzi kuchennych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette, opublikowanej przez Wydawnictwo Literackie.

Czekoladowe kulki z malinami – przepis na zdrowy deser

Liczba porcji: około 20 dużych kulek,
czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenia w lodówce.

Składniki na masę czekoladową:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g malin, świeżych lub rozmrożonych,
  • 400 ml płatków owsianych,
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Nadzienie:

  • 100 g świeżych malin, ok. 20 sztuk.

Posypka:

  • 4 łyżki proszku malinowego.

Jak zrobić kulki czekoladowe z malinami?

Przygotowanie:

  1. Rozdrobnij czekoladę w malakserze. Dodaj resztę składników i zmiksuj na dość gładką masę.
  2. Jeśli nie masz robota kuchennego, rozpuść czekoladę, rozgnieć maliny i wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  3. Schłodź masę w lodówce, by nieco stężała i lepiej nadawała się do formowania.
  4. Nabierz porcję masy, wciśnij w nią malinę i uformuj kulkę z owocem w środku.
  5. Gotowe kulki wstaw z powrotem do lodówki.
  6. Obtocz kulki w proszku malinowym tuż przed podaniem.
  7. Przechowywane w lodówce, będą się nadawały do spożycia przez 2–3 tygodnie.

W zetknięciu wilgotnym kremem proszek malinowy bardzo szybko się rozpływa. Można przygotować go w moździerzu z gotowych malin liofilizowanych. Lepiej jednak wstrzymać się z obtaczaniem kulek aż do momentu ich podania. Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, zrezygnuj z maliny w środku – kulki bez niespodzianki też będą pyszne.

Inne przepisy na kulki czekoladowe

Szybki i prosty w przygotowaniu deser z kakao, masła i bakalii może mieć wiele odsłon. Wśród nich są piernikowe kulki czekoladowe idealne na święta Bożego Narodzenia. Fani zdrowych przekąsek mogą natomiast sięgnąć po kulki czekoladowe z płatkami owsianymi. Natomiast osoby, które lubią orzeźwiające smaki na podwieczorek, mogą jeść cytrynowe kulki z białej czekoladowej. Fani nerkowców rozsmakują się zaś w wegańskich kulkach mocy z dodatkiem pistacji.

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Kuchenprofi

Kuchenprofi Wykrawacz Do Pierogów 8Cm 0803512800

99,97 zł

kup najtaniej

Alessi

Alessi zestaw na przyprawy 5070

560,25 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff maszynka do makaronu KH-3114

119,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Przejściówka do robotów Kenwood KAT001ME

59,99 zł

kup najtaniej

Ambition

Ambition chlebak Scandi z Bambusem

55,99 zł

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072259

69,65 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę bez pieczenia. Różowy kolor przykuwa uwagę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie