MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na zdrową przekąskę polecam kiszone rzodkiewki. Idealnie smakują do kanapek i dań z grilla. Takich rzodkiewek w solance jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny dodatek do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki małosolne. Można przygotować je szybko i bez żadnych trudności. Wystarczy tylko słoik, woda, przyprawy i pęczek rzodkiewek. To pyszne i bardzo proste. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki.

W skrócie:

Kiszonki są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Proponuję prosty przepis na kiszone rzodkiewki.Są chrupiące, lekko słone, a dzięki przyprawom bardzo wyraziste w smaku. Warto dodać do nich m.in. koperek, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy i mały kawałek chrzanu. Kiszone rzodkiewki świetnie smakują same, podane do kanapek czy dań z grilla. Można dodać je także do sałatek. Moim zdaniem najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Czym dłużej będziemy je kisić, tym będą bardziej białe i intensywne w smaku.

Przepis na kiszone rzodkiewki

Czas przygotowania: 15 minut + czas na kiszenie ok. 3 do 5 dni.
Porcja na: dwa słoiki.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • dwie gałązki koperku,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie mały kawałek chrzanu,

Solanka:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

  1. Zagotuj wodę z solą. Odstaw.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij listki i przekrój na połówki.
  3. W czystych i wyparzonych słoikach układaj rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek daj 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu.
  4. Wlej lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręć.
  5. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  6. Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach.
Pyszne, zdrowe i chrupiące kiszone rzodkiewki to doskonały dodatek do wielu potraw. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na zdrową przekąskę polecam kiszone rzodkiewki. Idealnie sma...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na zdrową przekąskę polecam kiszone rzodkiewki. Idealnie smakują do kanapek i dań z grilla. Takich rzodkiewek w solance jeszcze nie jadłeś - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki