Najlepsze przepisy z cukinii na święta. Cukinia faszerowana, cukinia w zalewie, cukinia zapiekana. Dania z cukinii na święta! 18.12.2020

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Frykadelki cielęce z serem, ziemniakami i cukinią Materiały prasowe MSM Mońki
Najlepsze przepisy z cukinii na święta. Cukinia faszerowana, cukinia w zalewie octowej, cukinia zapiekana. Idealne z cukinii na święta! Potrawy z cukinii są łatwe, trzeba tylko znać przepisy. Cukinia faszerowana, cukinia na grillu, cukinia smażona w bułce tartej... Wiele potraw można przygotować z cukinii. Cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1 i beta karoten. Dzięki temu, że jest łagodna w smaku i lekkostrawna, mogą ją jeść już małe dzieci. 23.11.2020.

Najlepsze przepisy z cukinii na święta. Cukinia faszerowana, cukinia w zalewie octowej, cukinia zapiekana. Idealne z cukinii na święta!

Przepisy na potrawy z cukinii

Cukinia jest nie tylko lekkostrawnym, ale i delikatnym w smaku warzywem. – Cukinia nie musi nam się kojarzyć wyłącznie z dodatkiem do leczo czy potrawką z piekarnika. Możemy ją podać także w formie makaronu! Długie, cienkie nitki uzyskamy za pomocą specjalnej obieraczki lub temperówki. Cukiniowy makaron doskonale będzie komponował się z kurczakiem w towarzystwie łagodnego sosu śmietanowego. Danie efektowne, proste w wykonaniu i niesamowicie smaczne – zapewnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalista ds. żywienia, ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

KABACZEK A CUKINIA, CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?
Jaka jest różnica pomiędzy cukinią a kabaczkiem? Są to dwie nazwy tego samego warzywa. Cukinia pochodzi od włoskiego "zucchina" i znaczy tyle co mała dynia. Cukinia - kabaczek (z fr. courgette) na południowym wschodzie Polski - to odmiana dyni zwyczajnej. Kabaczków, cukinii jest bardzo dużo odmian, które różnią się znacznie i wyglądem i smakiem.

Niektórzy nazywają jarzynę cukinią, gdy mówią o młodej roślinie, zaś kabaczkiem kiedy jest już warzywo duże i dojrzałe.

Cukinia jest nie tylko lekkostrawnym, ale i delikatnym w smaku warzywem.

Zalewa: 3 szklanki octu, 12 szklanek wody, 10 łyżek stołowych cukru, 3 łyżki soli, - razem zagotować.

Cukinię pokroić w plastry i powkładać do słoików. Czosnek, marchew i chrzan obrać i pokroić na kawałki - po kilka kawałków powkładać do słoików, dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Słoiki uzupełnić zalewą i zakręcić wieczka.

Pasteryzować 10 minut od momentu wrzenia wody.

Cukinia na zimę w słoikach

6 młodych cukinii
1 marchew
korzeń chrzanu
Czosnek
liść laurowy 13-14 sztuk
40 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki octu 10 %
Woda 3 l
Cukier 10 łyżek stołowych
Sól 3 łyżki
Gorczyca 3 płaskie łyżki

Surówka z cukinii

Skladniki:
2 cukinie
marchewka
jabłko
2 ogórki kiszone
pół małej cebuli

Dodatkowo:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Wykonanie:
Cukinię, jabłko, ogórki kiszone i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Cukinię posypać solą, ugnieść i odstawić na ok. 15 min., aż puści sok.
Nadmiar wody z cukinii odsączyć na sitku.
Wszystko wrzucić do miski.

W osobnej miseczce umieścić majonez, jogurt, sól, pieprz i wymieszać.
Tak przygotowanym sosem zalać surówkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Szaszłyki z cukinią

Szaszłyki z cukinii, zielonej papryki i pieczarek - są bardzo dietetyczne i smakują obłędnie, a do tego tworzą trio najbardziej dietetycznych składników. Cukinia, która aż w 90 proc. składa się z wody i oczyszcza organizm z toksyn, jest podstawowym warzywem dla tych, którzy dbają o linię. Z kolei pieczarki, ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, traktuje się jako tak zwaną żywność funkcjonalną - zmniejszają apetyt oraz hamują wchłanianie tłuszczów. Nie mniejszą rolę odgrywa tu zielona papryka - idealna dla osób stosujących dietę odchudzającą - 100 gramów dostarcza zaledwie 14 kalorii, warzywo to reguluje też przemianę materii.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Przepis

300 g mięsa mielonego
3 średnie cukinie
łyżka koncentratu pomidorowego
1 torebka ryżu
łyżka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól
pieprz
4 łyżki startego żółtego sera
oliwki (najlepiej czarne)
olej do smażenia

Cukinię umyć, przekroić i wydrążyć.
Wydrążoną cukinię posolić i popieprzyć.
Ugotować ryż
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy. Do usmażonego mięsa dodać na koniec oliwki pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy.
Wszystko to wymieszać z ugotowanym ryżem.
Farsz nakładać do cukinii, posypać serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 20-30 min.

Przepis na spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym i serem żółtym

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 pomidory suszone (w oleju),
  • 50 ml wody,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • łyżka łuskanego słonecznika,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać startym serem żółtym.
(źródło: MSM Mońki)

Przepis na duszoną czarną soczewicę z warzywami i serem
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • szklanka czarnej soczewicy,
  • cebula,
  • mała młoda cukinia,
  • świeża czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • główki małej sałaty lodowej,
  • 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku

.

Wykonanie:
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę, wymieszać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać utartym serem.
(źródło: MSM Mońki)

Co zrobić z cukinii

Jeśli jednocześnie poszukujemy nowego spojrzenia na domową kuchnię, ale i jesteśmy zagorzałymi miłośnikami swojskich smaków, spróbujmy spojrzeć na składniki pod nieco innym kątem. Nie bez powodu znane restauracje przywiązują tak dużą wagę do podania potrawy. Umiejętna stylizacja nie tylko wygląda przepysznie, ale i gwarantuje wyjątkowe przenikanie się aromatów. Ciekawym pomysłem jest zmiana klasycznego układu na talerzu. Zamiast kłaść poszczególne składniki w dużych odstępach, ułóżmy je na sobie. Z pewnością tradycyjne kotlety mielone, które dla odmiany podamy na ziemniaczano-cukiniowych talarkach z dodatkiem duszonego pora, dostarczą nam zupełnie innych wrażeń smakowych. – Co ciekawe standardowo używane do przygotowania mielonych jajka i bułkę tartą możemy uzupełnić wiórkami sera żółtego, który pod wpływem wysokiej temperatury doskonale połączy wszystkie składniki – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Przepis na frykadelki cielęce z serem, ziemniakami i cukinią
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Na frykadelki:

  • 500 g cielęciny mielonej,
  • czerstwa bułka pszenna,
  • ok. 150 ml mleka,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 150 g sera żółtego,
  • mąka do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Gdy całkowicie zmięknie, odcisnąć i dodać do cielęciny. Dodać również jajko, rozdrobniony czosnek, przyprawy do smaku i 100 g sera startego na tarce. Całość dokładnie wyrobić ręką i uformować małe (ok. 50 g) okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na wolnym ogniu, na średnio rozgrzanym maśle z obu stron na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • młoda cukinia,
  • mały por (jasna część),
  • 4 pomidory suszone w oleju,
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże oregano.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy będą miękkie i lekko zrumienione, doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na talerze. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju cukinię i pora pokrojonego w plasterki. Pod koniec dodać pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać. Tak przygotowane wyłożyć na ziemniaki, a na wierzch gorące cielęce frykadelki. Całość posypać pozostałym startym serem i listkami świeżego oregano.
(źródło: MSM Mońki)

Przetwory z cukinii można przyrządzić na kwaśno, słodko bądź na słono.

Cukinia na zimę. Przetwory z cukinii

Przygotowanie przetworów z cukinii jest bardzo proste. Można je przyrządzić na kwaśno, słodko bądź na słono. Pamiętajmy też, że warto połączyć w jednym słoiku cukinię i inne warzywa. Jej połączenie z papryką lub pomidorami da smakowity efekt.

Cukinia marynowana z musztardą

Ten przepis w różnych wariacjach robi zawrotną karierę. Oto jedna z propozycji.

Składniki:

  • ok. 2,5 kg cukinii ze skórką, ale bez miąższu z pestkami,
  • po 1 listku laurowym na słoik.
  • Na zalewę:
  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu 10-proc.,
  • szklanka cukru,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu,
  • łyżeczka ziarenek angielskiego ziela.

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotową zalewę wystudzić. Cukinię dowolnie pokroić. Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok.3/4 słoika. Pasteryzować 5 min. od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia.

Ferrari na aukcji dla WOŚP

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie