Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Nowa restauracja w Łodzi: Przy Kominie z polską kuchnią w nowoczesnym wydaniu

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Restauracja Przy Kominie wita gości znakomitym serwisem kelnerskim
Restauracja Przy Kominie wita gości znakomitym serwisem kelnerskim Ukryte w kadrze
W łódzkim kompleksie Monopolis w weekend otworzyła się nowa restauracja. Lokal serwuje nowoczesne dania inspirowane tradycyjną polską kuchnią.

W Monopolis w weekend otworzyła się nowa restauracja - Przy Kominie, która umiejscowiona jest w lokalu, gdzie wcześniej działała Arteria, tuż obok górującego nad okolicą komina. Dania w nowej restauracji inspirowane są klasycznymi przepisami i regionalnymi smakami Polski. Wnętrze zaś łączy nowoczesny design i klimat dawnej, industrialnej Łodzi.

Restauracja Przy Kominie od niedzieli do czwartku będzie otwarta w godzinach 12-22, a w piątki i soboty od godziny 12 do 24.

Jak podkreślają twórcy restauracji, menu zainspirowane polską tradycją, wykorzystuje potencjał polskich produktów i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Dzięki temu goście restauracji mogą wybierać spośród szerokiej gamy dań, przygotowanych na podstawie klasycznych przepisów i regionalnych smaków Polski. Pośród propozycji są takie niespodzianki, jak pierogi z kaszanką, pierogi z buraka, comber z sarny, czy konfitowane kacze udo z dyniowymi kluskami śląskimi, modrą kapustą i pieczonym jabłkiem z dodatkiem konfitury z żurawiny i sosu pomarańczowo-rozmarynowego. Zainteresowani znajdą również bogatą kartę win.

Autorką menu i szefem kuchni Przy Kominie jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która już od dwudziestu lat z pasją i kreatywnością serwuje swoim gościom świeże smaki i kulinarne pomysły (była związana m.in. z grupą Mazurkas). Jak zapewniają w Monopolis, Aleksandrę Pintarę-Smoczyńską wyróżnia bogate doświadczenie w gastronomii i wyjątkowy spokój, który pomaga w tworzeniu perfekcyjnych dań. Uwielbia kupować świeże składniki od lokalnych dostawców, bo jak sama mówi, najważniejsza jest nie ilość, a jakość przygotowywanych przez nią dań.

Nowa szef kuchni ma koncie udział w znanym i wymagającym konkursie kulinarnym: Wine & Food Noble Night, gdzie w formule pokazu mistrzowskiego prezentowała specjalny deser. Przeszła także kurs pod okiem Arkadiusza Zuchmańskiego, pierwszego Polaka, który zdobył Gwiazdkę Michelin.

Przy Kominie kusi przyjazną atmosferą, doskonale łączącą elegancję z otwartością. To dobre miejsce tak na biznesowe spotkanie, jak na wprowadzający w znakomity nastrój posiłek we dwoje lub w większej grupie.

od 12 lat
Wideo

Płomień Solidarności z Ukrainą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki