W skrócie
Krokiety z mięsem, czyli tani obiad zero waste
Kulinarny trend zero waste, czyli gotowanie bez marnowania jedzenia, jest coraz bardziej popularny. Polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Pozwala to na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów.
Warto szukać przepisów, na wykorzystanie m.in.:
- mięsa z rosołu,
- obierków z ziemniaków,
- obierków z warzyw,
- ugotowanego ryżu,
- warzyw z bulionu,
- ugotowanej kaszy.
Tani, sycący obiad
Mamy dla Ciebie przepis na oszczędny obiad, w którym wykorzystasz mięso, na którym wcześniej gotowany był rosół. Dzięki temu maksymalnie wykorzystasz składniki i nie wydając zbyt wiele zrobisz pożywny obiad.
Podane w naszym przepisie składniki wystarczą do przygotowania naprawdę dużej porcji. Chodzi o to, by maksymalnie wykorzystać całe mięso z rosołu (np. całego kurczaka zagrodowego). Nie martw się jednak, że nie zjesz aż 18 krokietów, bo zawsze możesz je zamrozić. Dzięki temu będziesz mieć obiad na dni, gdy nie masz czasu na gotowanie.
Kliknij w przycisk i zobacz, jak krok po kroku zrobić krokiety z mięsem
Przepis na krokiety z mięsem
(duża porcja, ok. 16-18 krokietów, czas przygotowania: ok. 1 godzinę)

Składniki:
ok 1 kg mięsa, na którym gotowaliśmy wcześniej rosół
1 cebula
2 marchewki ugotowane ( z rosołu)
sól i pieprz do smaku
Ciasto na naleśniki:
3 jajka
0,5 l mleka
0,5 l wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
Do panierowania:jedno jajko
ok. 4 łyżki bułki tartej
Jak przygotować krokiety z mięsem?
Przygotowanie
Zacznij od zrobienia ciasta na naleśniki: zmiksuj jajka, mleko, wodę, mąkę, cukier i sól na jednolite ciasto. Odstaw.
Nasza rada: do zrobienia ciasta użyj wody gazowanej, naleśniki będą bardziej delikatne.
Następnie przygotuj farsz do krokietów: mięso obierz z kości i zmiel w maszynce razem z marchewką, na średnich oczkach.
Nasza rada: jeśli nie masz maszynki mięso możesz drobno posiekać nożem.
Pokrój cebule i podsmaż na oleju.
Dodaj mięso z marchewką, wymieszaj. Jeśli farsz jest za suchy to dodaj ok. 3 łyżki przegotowanej wody. Podsmaż chwilę i odstaw.
Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Przygotuj krokiety: na każdy naleśnik nakładaj ok. 2 łyżki farszu i zwiń luźno, by ciasto nie popękało.
Weź dwa talerze lub dwie tacki. Do jednej wsyp bułkę tartą, a do drugiej wbij jajko i roztrzep je widelcem.
Panieruj krokiety najpierw obtaczając je w jajku, a następnie w bułce.
Smaż na małym ogniu z obu stron, na złoty kolor. Gotowe!
Krokiety podaj z porcją warzyw np. z surówką z kapusty pekińskiej według naszego przepisu. Kliknij w link:
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i pożywna. Zobacz przepis
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
- Kulinarne aukcje WOŚP. Wylicytuj spotkanie z Ewą Wachowicz lub kolację z Okrasą
- Pierwsza na świecie restauracja NFT. Za wstęp zapłacisz kryptowalutą!
- Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Otyły jak...Włoch?