Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Posiłki w szpitalach. Inspekcja handlowa i sanepid przeprowadziły kontrolę. Zobacz wyniki!

Redakcja
Inspekcja handlowa i sanepid w Łodzi sprawdziły, czy posiłki w szpitalach są odpowiednie. Okazało się, że pacjenci dostają za małe porcje i brakuje w nich warzyw oraz owoców.

Trzy kromki chleba, plasterek wędliny i maleńka kostka masła. Tak w niektórych szpitalach wyglądają posiłki serwowane pacjentom. Chorzy, widząc takie danie na talerzu, bywają bezlitośni w swoich komentarzach, które zaraz publikują na portalach społecznościowych.

Łódzka Inspekcja Handlowa sprawdziła cztery firmy kateringowe dostarczających dania do 28 szpitali w woj. łódzkim, a sanepid stołówki szpitalne wydające chorym jedzenie.

„Celem kontroli była ocena nieprawidłowości w zakresie m.in. jakości surowców, półproduktów i potraw oraz oznakowania żywności, przestrzegania warunków magazynowania żywności i przydatności do spożycia” - czytamy w informacji przesłanej nam przez Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej.

Kontrolerzy m.in. pobrali próbki potraw bezglutenowych, by sprawdzić, czy pacjenci faktycznie takie dostają. Tu nie było zastrzeżeń, podobnie co do jakości potraw, ich temperatury i przydatności do spożycia.

CZYTAJ: Szpitalna dieta do zmiany. Co jemy w szpitalach?

Nieprawidłowości wykryto w firmach dostarczających jedzenie trzem szpitalom: Instytutowi Stomatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, szpitalowi w Skierniewicach i szpitalowi im. Kopernika w Piotrkowie. Inspekcja wykryła, że do jednego z tych szpitali firma wydała posiłki o niższej masie, niż deklarowała. Mniejsze były porcje pieczywa, wędliny i kotletów z ryby. Do dwóch szpitali kateringowa nie przekazywała informacji „o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”. Dotyczyło to 10 partii sprawdzanych posiłków.

Efekt? Inspekcja nie podaje, które firmy ukarała i z którymi szpitalami mają one umowę. Pisze ogólnie, że nałożono: 500 zł kary, kredytowany mandat na 100 zł i wszczęto postępowanie administracyjne, by wymierzyć kolejną karę finansową.

Sanepid odwiedził stołówki w 14 szpitalach w regionie. - Kontrole wykazały znaczną poprawę w zakresie żywienia pacjentów - mówi Zbigniew Solarz, rzecznik wojewódzkiego sanepidu w Łodzi. A nieprawidłowości? Stwierdzono przewagę mięsa i wędlin nad pozostałymi produktami, małe ilości warzyw i owoców z witaminą C. Wykryto też niedobory żelaza oraz wapnia i nadmiar sodu w dziennych porcjach. Zbyt dużo było jaj, masła i śmietany w posiłkach.

CZYTAJ TEŻ: Pacjenci skarżą się na szpitale w Łódzkiem: "Niejadalne obiady, zimne posiłki i małe porcje"

Kontrole w całej Polsce
Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa zbadała 99 firm kateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali w całej Polsce. Najczęściej nie przestrzegano terminów przydatności produktów do spożycia. Pacjentom podawano posiłki, które miały zaniżoną wielkość porcji w stosunku do deklaracji w jadłospisie. Niedowagi sięgały nawet 62 proc. Przykład: porcja bitek schabowych była lżejsza nawet o 50 g, przy czym, jak wynikało z jadłospisu, waga jednej porcji powinna wynieść 80 g.

Posiłki sprawdzono również w laboratoriach, gdzie wykazano zbyt wysoką zawartość glutenu w „sosie bezglutenowym”

AGA

ZOBACZ |Wydarzenia minionego tygodnia w Łódzkiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki