MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Powiat bełchatowski. Smaki Regionu Łódzkiego. Zupa grzybowa z kaszą perłową

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
W powiecie bełchatowskim nie brakuje lokalnych produktów wysokiej jakości oraz pomysłów na oryginalne potrawy.

Marzena Małecka z Koła Gospodyń Wiejskich Niwy w powiecie bełchatowskim zdradza, że panie z Koła szczególnie polecają zupę grzybową z kaszą perłową.

– Podajemy ją z warzywami korzeniowymi i chipsem z jarmużu – mówi pani Marzena.

Przepis na zupę grzybową z kaszą perłową oraz z warzywami korzeniowymi i chipsami z jarmużu:
Składniki:

  • grzyby (mieszanka mrożonych, suszonych grzybów oraz pieczarek ok. 1,5 kg);
  • seler korzeń 1 szt.;
  • marchew 3 szt.;
  • pietruszka korzeń 2 szt.;
  • cukinia 1 mała;
  • masło kostka;
  • śmietana 30% 0,5 l;
  • kasza 70 dag;
  • sól, pieprz, maggi, wegeta, chili do smaku;
  • jarmuż opakowanie.

Wykonanie :
Wszystkie grzyby dusimy na maśle ok. 0,5 godziny. Następnie dodajemy warzywa korzeniowe starte na dużych oczkach, a cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Dusimy ok. 15 minut. W osobnym garnku gotujemy wcześniej wypłukaną kaszę ok. 0,5 godziny, dodajemy do grzybów i zalewamy bulionem ok. 5 l. Gotujemy i dodajemy przyprawy do smaku. Na małym palniku gotujemy ok. 45 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę 30%. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. W misce mieszamy jarmuż z grubą solą i płatkami chilli. Wsypujemy przyprawiony jarmuż i pieczemy kilka minut. Podawać z pieczywem i chipsem z jarmużu.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich polecają też lokalne produkty: – Twarogi, sery, nabiał z lokalnej mleczarni, chlebek również z lokalnej piekarni, kasze od naszego producenta i grzyby zbierane w lokalnych lasach – wylicza Marzena Małecka. – Warzywa od sąsiadów rolników. No i nalewki.

Okolica słynie z lokalnego pieczywa i produktów lokalnych z tutejszej mleczarni: śmietany, twarogu z bazylią i pomidorami oraz – niespotykanej gdzie indziej – baby twarogowej.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachwala smaki powiatu bełchatowskiego. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podejmuje działania ukierunkowane na wspieranie lokalnych producentów. Działania te stwarzają sprzyjające warunki do rozwoju firm i organizacji lokalnych.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki